Quantcast
Radio1_v_zivo


Slovenka leta je Petra Greiner
| 5. 12. 2017 9:18
Mariborčanka in ustanoviteljica Zavoda 13
Ključne besede:     Petra    ženska leta    Sofia
S svojo naravnanostjo, karizmo, trdim delom in res osupljivo notranjo močjo svet spreminja na bolje.
S svojo naravnanostjo, karizmo, trdim delom in res osupljivo notranjo močjo svet spreminja na bolje.

Bralci revije Jana so za Slovenko leta 2017 izbrali ustanoviteljico zavoda 13 Petro Greiner. Z ustanovitvijo zavoda 13 je Greinerjeva po mnenju uredništva revije Jana spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti in sprejemanju otrok s posebnimi potrebamI.

Prireditve v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor in čestital zmagovalki. Greinerjeva pa je ob podelitvi naslova Slovenka leta povedala, da je presenečena, da je bila izbrana, ker so vse ženske, ki so se potegovale za naslov, izjemne.

V letošnji akciji Slovenka leta je sicer sodelovalo še devet žensk, ki so prav tako navdušile s svojim delom in vrednotami, in sicer direktorica Zavoda Slovenija Transplant Danica Avsec, dolgoletna šefinja protokola RS Ksenija Benedetti, večkrat odlikovana policistka Mirela Čorić, mati in vodja ekipe smučarke Ilke Štuhec Darja Črnko, glasbenica, šansonjerka in interpretka, ki je z znamenitim Cafe teatrom šansonu v Sloveniji zgradila dom Vita Mavrič.

Med kandidatkami za naslov je bila tudi prvakinja SNG Drama pesnica in prejemnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo Saša Pavček, režiserka in scenaristka Hanna A. W. Slak, ravnateljica vzgojnega zavoda Planina za otroke in mladostnike Leonida Zalokar in raziskovalka Janja Zupan, ki je z mednarodno skupino raziskovalcev na Inštitutu za medicinska raziskovanja Univerze v Aberdeenu dve leti proučevala matične celice in odkrila novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne same obnavljati hrustanec.

Slovenke so sebi in okolici ponovno pokazale ter dokazale, da zmorejo več, kot si morda mislijo, pa naj gre za osebne dosežke, odnos do sočloveka ali spreminjanje sveta, so še sporočili organizatorji dogodka.

V svojem življenju ne mara črnogledosti, ljubi življenje v barvah, tudi rdečo šminko, ki, tako Petra, čudežno dvigne razpoloženje. Z majhnimi koraki, ki niso samoumevni, ampak od vedno brezhibno urejene ustanoviteljice Zavoda 13 brez dvoma terjajo veliko energije, si Petra Greiner prizadeva v svojo okolico vnašati dobro voljo: »To se dolgoročno obrestuje v sproščeni družini in družbi. Naučila sem se, da samo čakanje ne prinese nobenih sprememb, dejstvo je, da je aktivacija tista, ki lahko tvoje življenje obrne na glavo. Tak pogled pa je vsemu navkljub barvit.« S svojo naravnanostjo, karizmo, trdim delom in res osupljivo notranjo močjo skupnosti dodaja barvo in svet spreminja na bolje.

Za to se je Petra Greiner, kot je na čarobni prireditvi dejal odlični dramski igralec Bojan Emeršič, zapisala v zgodovino kot Slovenka leta 2017!