Quantcast
Radio1_v_zivo


TO so načini, kako se boš letos izognil/a GRIPI in PREHLADU
Oglas | 6. 12. 2017 10:03
Učinkovita in preverjena obramba pred nadležnimi virusnimi obolenji
Ključne besede:     prehlad    gripa    Bitax

Spet je tukaj sezona gripe in prehladov, ko zaradi virusne okužbe dihal obleži vsak tretji Slovenec - odrasli zbolijo dva do trikrat na leto, otroci pa kar šest do dvanajstkrat. Za virusno obolenje gornjih dihal, ki ga spremljajo kašelj, oteklo žrelo, izcedek iz nosu, kihanje in vročina žal ni zdravila, lahko pa si pomagamo z lajšanjem nadležnih simptomov. V zimskem času namreč več časa preživimo v zaprtih prostorih, kjer pa so idealni pogoji za razvoj virusov - preveri, kako se lahko zaščitiš pred njimi! 


1. Naspi se!


Odrasli potrebujemo 7 - 9 ur kvalitetnega spanja. Čez noč se naše telo regenerira, zato je osnovni pogoj za ohranjanje zdravja dovolj spanja.2. Redno telovadi


Telesna vadba bo okrepila tvoj imunski sistem, a pozor: če že čutiš prve simptome prehlada ali gripe, se raje izogni obisku telovadnice.

 3. Uživaj vitamine in minerale


Vitamini in minerali so pomembni in nujno potrebni v naši prehrani, če želimo imeti zdravo in okrepljeno telo. Hrana, ki jo jemo, je velikokrat osiromašena in zato moramo paziti, da na drugačen način vnesemo vitamine in minerale. Prav tako z redno prehrano ne moremo dobiti v telo vseh vitaminov v takšni količini, ki je potrebna za dnevni vnos v organizem. V borbi proti prehladu je najpomembnejši VITAMIN C, ki je tudi eden najpomembnejših za krepitev imunskega sistema, zato je pomembno, da uživaš tista živila, ki ga vsebujejo. Največ ga najdeš v zelenjavi in sadju: brokoli, paprika, zelje, agrumi, pomaranče, limone ali pa jemlješ prehranska dopolnila. 

 

 

 

4. Sirup iz matičnega mlečka

 

Matični mleček izboljša splošno počutje, ter delovanje možganov, saj vsebuje vsa pomembna makro in mikro hranila, kar vpliva na krepitev imunskega sistema. Najbolje ga je zaužiti v obliki sirupa, ki je primeren tako za otroke, kot tudi odrasle.


 
5. Kolostrum in krepitev imunskega sistema 

 


Poskusi z vitaminskimi tableti s kolostrumom, ki so primerne za otroke in odrasle.  Vitamin B, vitamin C in vitamin E blagodejno vplivajo na normalno delovanje imunskega sistema, normalno delovanje živčnega sistema in psihične funkcije ter znižanje ravni utrujenosti in izčrpanosti. Primerni so tako za odrasle kot tudi za otroke. 

 

 

 

6. Redno si peri roke


Poleg tega, da roke dobro opereš z milom in vodo, pazi, da jih boš tudi dobro posušil, saj se virusi in bakterije lažje prenašajo na vlažnih rokah.


7. Izogibaj se krajev, kjer je veliko ljudi


Če se zadržuješ na lokacijah (javni prevoz, trgovine, čakalnice, ...), kjer je gneča, boš hitreje staknil kakšen virus, zato se izogibaj takšnih krajev!

 

 

8. Ne pij alkohola


Zaužitje večje količine alkohola slabi naš imunski sistem, zato se mu je boljše popolnoma odreči.


9. Jej ribe in s cinkom bogata živila


Ribje meso vsebuje visoke ravni maščobnih kislim, ki krepijo obrambo telesa pred virusi in nam pomagajo premagati okužbe.10. Vsak dan prezrači stanovanje


Takoj po tem, ko se vstaneš, prezrači spalnico, nekajkrat na dan pa na hitro prezrači tudi ostale prostore, kjer preživiš veliko časa - dovolj je že nekaj minut, da se soba napolni s svežim zrakom.

 


11. Pij čaj z medom in jej ingver


Namesto s sladkorjem sladkaj čaj z medom. Ta deluje antiseptično in se nam pomaga boriti proti okužbam. Tudi ingver deluje podobno kot med in pomaga preprečevati gripo in prehlad.