Quantcast
Radio1_v_zivo


Posvet o kulturni dediščini
| 4. 12. 2017 12:23
Celje zelo zgledno skrbi za kulturno dediščino
Ključne besede:     Kultura    Celje    posvet
Minister za kulturo Tone Peršak;  v Evropi kmalu leto kulturne dediščine.
Minister za kulturo Tone Peršak; v Evropi kmalu leto kulturne dediščine.

Minister za kulturo Tone Peršak; v Evropi kmalu leto kulturne dediščine.
PRENESI DATOTEKO
Minister za kulturo Tone Peršak; v Evropi kmalu leto kulturne dediščine.
V Splošni knjižnici Celje je konec minulega tedna  potekal posvet o kulturni dediščini kot kulturnem spomeniku. Kot je ob tej priložnosti povedal minister za kulturo Tone Peršak, se bo v Evropi kmalu začelo leto kulturne dediščine. To je zanj izjemen dogodek, ki kaže na to, da se Evropa reflektira na nek drug način.

Po ministrovih besedah je Evropa trčila ob vprašanju svoje kulturne identitete. Dejal je tudi, da Celje zelo zgledno skrbi za kulturno dediščino, njeno zavarovanje in prezentacijo.

Predstavnica Osrednje knjižnice Celje Andreja Videc je na posvetu izpostavila, da kulturna dediščina s svojo problematiko zbuja pozornost predvsem tistih, ki se z njenim proučevanjem, zbiranjem, obdelavo in ohranjanjem ukvarjajo. Glede na to, da po sklepu evropskega parlamenta z začetkom prihodnjega leta vstopamo v Evropsko leto kulturne dediščine, pa upa, da se bo ta dotaknila tudi odločevalcev in laične javnosti.

Spomnila je, da so na prvem posvetu leta 2008 predavatelji predstavili slovensko knjižnično kulturno dediščino, predpise, ki jo urejajo, temeljne standarde za varovanje gradiva, ki ima značaj kulturne dediščine, in podatkovne zbirke, ki so ugledale luč sveta z namenom vzpostavitve registra kulturne dediščine.

Na tem posvetu so predstavili tudi zaklade, ki jih hranijo slovenske knjižnice, in izpostavili vrsto odprtih vprašanj, ki se nanašajo na dragoceno knjižnično gradivo.

Posvet Pisana kulturna dediščina kot kulturni spomenik sta organizirali Osrednja knjižnica Celje in Društvo bibliotekarjev Celje z namenom osvetliti problematiko obravnave kulturnih spomenikov ter ponovno opozoriti na nedorečeno zakonodajo v zvezi z varovanjem kulturne dediščine v slovenskih knjižnicah, na zapleten in dolgotrajen postopek razglasitve kulturnega spomenika ter na neprepoznavnost in nerazumevanje arhivske oziroma muzejske vloge knjižnic.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del