Quantcast
Radio1_v_zivo


Možnost brezplačnega in anonimnega testiranja
| 30. 11. 2017 10:09
Na okužbo z virusom hepatitisa B, C in HIV
Ključne besede:     elje    testiranje    brezplačno
 V primeru pozitivnih rezultatov bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo.
V primeru pozitivnih rezultatov bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo.

 

V Splošni bolnišnici Celje bo Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja v sodelovanju z Oddelkom za laboratorijsko medicino, letos po dolgih letih spet organizirajo brezplačno anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa B, C in HIV. 

Testiranje priporočajo posameznikom, ki se izpostavljajo intravenskemu injiciranju drog, tveganim spolnim odnosom, neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), neprofesionalni akupunkturi, ali pa se naključno zbodejo z okuženo injekcijsko iglo, saj so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe z naštetimi virusi.

Okuženi pa so se lahko tudi tisti, ki so pred letom 1993 prejeli transfuzijo krvi, oziroma so bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom. Lahko pa imajo okuženega družinskega člana oz. z okuženo osebo živijo v skupnem gospodinjstvu. Pri 20 – 30 odstotkih okuženih način okužbe ni pojasnjen.

Posamezniki, ki bi se radi brezplačno in anonimno testirali, 1. 12. 2017 za to ne bodo potrebovali ne napotnice, ne kartice zdravstvenega zavarovanja. Izvidi testiranja bodo na voljo isti dan. V primeru pozitivnih rezultatov bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo.

 Vse kar morajo storiti je, da 1. 12. 2017 med 6.30 in 8.30 uro ter med 15. in 18. uro pridejo na Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje in v oddelčni specialistični ambulanti izrazijo svojo željo po brezplačnem testiranju.

Ker obolenja, ki jih povzročajo ti virusi na začetku potekajo prikrito, po mnogih letih pa privedejo do resnih zdravstvenih težav, bi s to akcijo brezplačnega anonimnega testiranja radi pomagali pri zgodnjem odkritju okužb z omenjenimi virusi.