Quantcast
Radio1_v_zivo


DOKAZANO, zakaj moški tako "jamrajo", ko so PREHLAJENI!
Uporabna vsebina | 29. 11. 2017 16:12
Ženske pa se jim posmehujejo!
Ključne besede:     imunski sistem    gripa    bolezen    moški    ženske    jamranje
Ko je moški prehlajen se mora okoli njega vrteti cel svet!

OZNAČI SVOJO BOLJŠO POLOVICO, KI JAMRA, KO IMA 37 °C VROČINE! 

Moški, ki težko prenašajo prehlade in viroze ter vročino, ki je je tam nekje 37,1 so pogosto predmet posmehovanja in norčevanja. A nemški znanstveniki so prišli do ugotovitev, zakaj je temu tako in ali se moški res počutijo tako slabo, ko so nekoliko prehlajeni.

Zdravnica iz Nemčije se je odločila narediti prav posebno raziskavo. Pričela je iskati razlike med imunskim sistemom med moškim in žensko. Rezultati so izjemno razveseljujoči za vse moške na tem svetu, ženske pa morajo končno priznati, da so moški RES ubogi.

Nedavna študija je dokazala, da je »moški prehlad« resničen in da se moški počutijo drugače kot ženske, ko so prehlajeni. V angleških slovarjih je »moški prehlad« stanje, kjer je bolezen, kot je na primer prehlad, s strani pacientov predstavljena kot življenjsko nevarna. A obstaja genetski razlog, zakaj se ženske na prehlad odzovejo bolje kot pa moški. Po raziskavah naj bi bil estrogen tisti, ki ženske ščiti pred obolenjem njihovega telesa in pred agresivnimi mikroorganizmi, ki v času prehlada in gripe napadajo telo.

Da bi bolje razumeli vse skupaj, so strokovnjaki od moških in ženskih donatorjev zbrali celice. Le te so bile izpostavljene virusu gripe in ugotovljeno je bilo, da se je estrogen v ženski celici hitro odzval proti nevarnim mikroorganizmom, medtem ko v moški celici niso ničesar, kar bi preprečevalo bolezen.»Enostavno rečeno, zaradi razlik v reakciji imunskega sistema na bolezen je pri moških bolj verjetno, da bodo bolezen prebolevali dlje kot ženske«, je povedala avtorica raziskave.


Pojasnila je, da se proti mikroorganizmom, ki napadejo telo določene osebe borijo točno določene celice, ki pa so učinkovite samo v boju proti nekaterim povzročiteljem bolezni. Pa še to se morajo te celice, če želijo biti uspešne v boju proti bolezni pomnožiti krat milijon.

In tu prihaja do razlik v imunski reakciji med spoloma: medtem ko ženski hormon estrogen pomaga pri podrejanju posebnih celic, ki povzročajo bolezen, je vpliv moškega spolnega hormona testosterona drugačen. »Ženski imunski sistem tako reagira veliko hitreje in bolj agresivno na mikroorganizme, ki povzročajo bolezen, kot pa imunski sistem pri moškem.« Ugotovili so še, da večja kot je količina testosterona pri moškem, manjša je njegova odpornost.

Je pa tu po besedah strokovnjakov še ena stvar, zaradi katere moški težje prenašajo virusne prehlade. Moški se namreč pogosto prehranjujejo bolj nezdravo, manj so disciplinirani tudi, ko pride do bolezni. Medtem ko ženske takoj reagiramo z raznimi zdravilnimi pripravki, pa moški kar čakajo in čakajo … in jamrajo!
 
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del