Quantcast
Radio1_v_zivo


Rudnik Sitarjevec v Litiji bo znova odprt
| 24. 11. 2017 10:54
Občina Litija v nedeljo, 3. decembra 2017, ob 15. uri, slavnostno odpira Rudnik Sitarjevec za turistične namene.
Ključne besede:     Rudnik Sitarjevec    Litija    turisti    podzemlje    doživetje
Rudnik Sitarjevec

Občina Litija v nedeljo, 3. decembra 2017, ob 15. uri, slavnostno odpira Rudnik Sitarjevec za turistične namene. Litijski rudnik se po dobrih petdesetih letih prebuja iz pozabe in ponuja številne možnosti za razvoj doživljajskega turizma. Ljubitelji podzemlja bodo lahko obiskali enega najstarejših rudnikov na Slovenskem. Slovesnost se bo odvijala na platoju pred rudnikom, na Sitarjevški cesti v Litiji. 
Ob odprtju Občina Litija pripravlja nepozabno doživetje rudnika v srcu Slovenije. V uradnem prireditvenem delu bosta navzoče pozdravila župan Občine Litija Franci Rokavec in zadnji direktor rudnika Sitarjevec Ivan Kramžar. Osrednja govornica bo znanstvena svetnica Geološkega zavoda Slovenije dr. Tea Kolar-Jurkovšek. Kratkemu kulturnemu programu bo sledil organiziran ogled izvoznega rova ter zaključek z druženjem ob stojnicah z lokalno ponudbo in toplih ognjiščih. 
Glavni organizator dogodka je Občina Litija v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, mladino in šport Litija, Geološkim zavodom Slovenije, Knjižnico Litija, Prirodoslovnim muzejem Slovenije, Zavodom za gradbeništvo Slovenije, Javnim podjetjem komunalno stanovanjsko podjetje Litija, d.o.o., Siips ad, splošno izobraževanje, inženiring in poslovno svetovanje d.o.o. in Razvojnim centrom Srca Slovenije.
Litijski rudnik Sitarjevec sodi med večja rudna nahajališča v Sloveniji, Litija pa je najverjetneje najstarejše slovensko rudarsko mesto. Rudnik skriva edinstvene  limonitne  kapniške strukture, kot so stalaktiti, stalagmiti, kapniške zavese in cevkasti stalaktiti. Strokovnjaki priznavajo, da sodi med najbogatejše opuščene rudnike v Evropi.  Kapniki so med najhitreje rastočimi  tudi v svetovnem merilu. V rudniku najdemo več kot 60 vrst različnih mineralov. Najbolj sloveči so kristali cinabarita in cerusita, ki potrjujejo naravno dediščino Sitarjevca državnega pomena.
V rudniku Sitarjevec so kopali predvsem svinčevo, cinkovo, bakrovo, živosrebrno, baritno in železovo rudo. Leta 1886 so v litijski talilnici iz sitarjevške rude prvič pridobili tudi srebro. V državni kovnici na Dunaju so to leto v ta namen izdelali znamenite spominske srebrnike, »litijske tolarje«. Zaradi skromnih rudnih zalog, zastarele tehnologije in silikoznih obolenj rudarjev je rudnik v letu 1965 prenehal obratovati.
Dr. Tea Kolar-Jurkovšek, znanstvena svetnica Geološkega zavoda Slovenije: »Rudnik Sitarjevec ni več samo spomin na minule čase. Ohranjamo ga kot dragoceno naravno vrednoto državnega pomena in zanimivo tehnično dediščino. V prenovljeni obliki služi turistično-izobraževalnemu namenu in predstavlja izziv za razvoj inovativnih raziskovalnih postopkov
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del