Quantcast
Radio1_v_zivo


Ta OPOZORILA moraš prebrati pred uradnim začetkom ČRNEGA PETKA!
Ramšak & Roškar | 23. 11. 2017 12:05
Ne pusti, da te POPUSTI zavedejo!
Ključne besede:     Črni petek    nakupovanje    zapravljanje    nasveti    pozor
To moraš prebrati, preden začneš nakupovati!

Ogromno navad smo Slovenci in mnoge druge države prevzeli od Američanov. Tako je tudi s "Črnim petkom", to je običajno zadnji petek v novembru, ko trgovci močno znižajo cene in s tem označujejo začetek decembrskega zapravljanja. Kot odgovor na to je nastal tudi "Spletni ponedeljek", takrat imajo večinoma spletni trgovci popust na svoje izdelke.


A pozor, na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da ni nujno, da so v tem času cene RES najnižje. Kar 60 % cen, ki jih trgovci ponujajo na ta dan, naj bi bilo menda v decembru še nižjih. Zato je tu seznam nasvetov, katere je pametno upoštevati:

1. Pomembno je, da načrtuješ!

Če imaš neke svoje priljubljene trgovce, potem jih spremljaj na družbenih omrežjih. Prav tisti, ki redno spremljajo ugodnosti trgovcev, so norih popustov deležni že kakšen dan pred uradnim Črnim petkom.

2. Črni petek začni že v četrtek

Spletni trgovci so vedno aktivni. Če nameravaš Črni petek izkoristiti za velik nakup, potem stori to čimprej. Spletne ugodnosti in kode za popuste namreč pričnejo veljati takoj po polnoči in so običajno zelo hitro razprodane.

3. Pomembna je cena, zato primerjaj ceno izdelka pri različnih trgovcih

Dobro je, da spremljaš ceno izdelka vsaj nekaj časa pred nakupom. Samo tako boš tako vedel, ali je na Črni petek res ugodna. Primerjaj ceno tudi s konkurenčnimi trgovci, ne samo pri svojem najljubšem.

4. Na spletno stran, preko katere boš nakupoval se nujno prijavi

Promet je namreč povečan in zna se zgoditi, da bodo spletne strani precej obremenjene. Zato delujejo počasneje, ti pa lahko zaradi tega izgubiš ugodno ceno za izdelek. V košarico polagaj izdelke in proces nakupovanja bo tako bolj siguren in hitrejši.
5. Podrobno se pozanimaj o izdelku

Cena je že ugodna, pa je dobra tudi kakovost? Če gre za dražje izdelke, potem je pomembno, da se pred nakupom o izdelku dobro pozanimaš, saj si verjetno ne želiš kupiti mačka v žaklju. Viri so lahko bolj ali manj zanesljivi, najbolje je povprašati nekoga, ki se na določen izdelek dobro spozna.

6. Se splača kupiti neznano blagovno znanko za poceni denar?

No, s tem nočemo trditi, da manj znane blagovne znamke niso dobre, a vsi vemo, da znane znamke niso zaman tako znane. Črni petek ogromno trgovcev izkoristi za to, da počistijo zaloge izdelkov, ki se ne prodajajo ali pa so bili vrnjeni.

7. Model ni čisto zadnji, a še vedno dober

Veliko lahko prihraniš, če ti ni tako pomembno, da imaš v svoji lasti sadni model nekega izdelka. Vsako leto pridejo v prodajo novi izdelki, ki pa tehnično niso nujno tako boljši, cena pa je občutno višja.

8. Uporabi telefon

Če ne želiš nakupovati prek spleta in raje kupuješ v trgovini, potem raje uporabi telefon. Preden se odpraviš nakupovat preveri spletne cene, če so le te nižje kot v trgovini, pa lahko trgovca povprašaš za popust.

9. Če si premisliš, po tem ko nakup že opraviš, izdelek seveda lahko vrneš

Izdelek ni vedno takšen, kot ga pričakuješ. Zato seveda obstaja možnost vrnitve. 14 dni po nakupu ga vrnete trgovcu, on pa ti vrne denar. Nekje je rok še daljši, a potrebno se je pozanimati, če je tako tudi na Črni petek. Če pa nakup opraviš v navadni trgovini, potem običajno trgovcu izdelka ni treba sprejeti nazaj.


10. Tu je še "Spletni ponedeljek"

Če si zamudil Črni petek, potem se ne sekiraj preveč. Obstaja namreč velika verjetnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje.


VIR: Zveza potrošnikov Slovenije

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del