Quantcast
Radio1_v_zivo


V petek prižig prazničnih lučk
| 23. 11. 2017 10:20
Čarobni december bo letos bogat
Ključne besede:     Marbor    december    program
 Vrhunec bosta silvestrska opera Trubadur in glasbena komedija Glorius!
Vrhunec bosta silvestrska opera Trubadur in glasbena komedija Glorius!

V Mariboru bodo v petek ob 17. uri kot prvi v Sloveniji prižgali praznično okrasitev, kar naznanja začetek prazničnega dogajanja v mestu. Osrednje dogajanje je strnjeno v okviru Čarobnega decembra, ki bo letos še posebej bogat. Vrhunec bo na velikem silvestrovanju na Trgu Leona Štuklja v središču mesta, na Trgu svobode bo ponovno drsališče.

Glavni organizator Čarobnega decembra je Zavod za turizem Maribor - Pohorje. Po besedah direktorice Doris Urbančič Windisch ostaja glavno prizorišče na Trgu Leona Štuklja, kjer bo nastopilo več kot 80 glasbenih skupin. "Obeta se nam 33 dni zabave," je povedala na današnji novinarski konferenci.

Koncerti ne bodo več le zadnjih nekaj dni v letu, pač pa skoraj vsak dan od 24. novembra. Na seznamu nastopajočih so med drugim Vlado Kreslin & Mali bogovi, Dan D, Avtomobili, Manouche, Muff, Modrijani, Psihomodo Pop, Crvena jabuka, Riblja čorba, Jinx, Tabu in Pop Design. Za božič je načrtovan koncert Siddharte, na silvestrski večer Tanje Žagar. Za gostinsko ponudbo na trgu bo poskrbelo javno podjetje Nipa.

Vzporedno bo tekel program Vilinskega mesta, ki prinaša dogodke nekoliko intimnejše narave. Prireja jih Narodni dom Maribor v sodelovanju z Zavodom Mars in Društvom Hiša!, v spremljevalnem programu se s posameznimi dogodki pridružujejo tudi druge lokalne organizacije.

Pestro dogajanje bo tudi na Grajskem trgu in na Ulici škofa Maksimilijana Držečnika, kjer bo praznični sejem. Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor bo prirejala otroške delavnice, kot že vrsto let bo v mesto pripeljala Dedka Mraza. Njegov prihod na Snežni stadion je predviden v soboto, 9. decembra, nato pa bo s kočijo in pravljičnim spremstvom potoval po mestnih soseskah, šolah in vrtcih, vse dokler se ne bo veličastno poslovil na Trgu Leona Štuklja 29. decembra.

Drsališče bodo odprli 5. decembra in bo po besedah direktorja agencije Mopa Bojana Šušteršiča imelo nadstrešnico. Zato si obetajo, da bo lahko obratovalo vse do marca prihodnje leto. Odprto bo vse dni, na silvestrovo bo mogoče tudi nazdraviti s šampanjcem na ledu.

S svojim programom se v praznično dogajanje vključuje tudi Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Vrhunec bosta silvestrska opera Trubadur in glasbena komedija Glorius!, za božič bo že tradicionalno na ogled balet Hrestač.

Samo za izvedbo Čarobnega decembra bodo na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje letos namenili dobrih 180.000 evrov, medtem ko je lanski znesek presegel 200.000 evrov. Njegovo financiranje je bilo eden od razlogov za nedavni odstop predsednika sveta zavoda Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Milana Razdevška.

Ostali del od skupno nekaj manj kot 300.000 evrov stroškov Čarobnega decembra naj bi krila Nipa, predvidoma z dobičkom od gostinskih storitev. Mestna občina Maribor bo dala 30.000 evrov za drsališče, strošek Vilinskega mesta je okoli 50.000 evrov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del