Quantcast
Radio1_v_zivo


ČRNI PETEK: Vsak 3. Slovenec je obseden z nakupovanjem!
Uporabna vsebina | 24. 11. 2017 4:08
Preveri 9 znakov, ki ti dokazujejo, da mogoče "malo" preveč zapravljaš!
Ključne besede:     nakupovanje    zasvojenost    obsedenost    nakupovalni centri    denar
Je tudi tebi popolnoma normalno, da si vsak dan privoščiš kaj novega?

Vsak se kdaj pa kdaj rad odpravi po nakupih, sploh danes, ko nam trgovci obljubljajo OGROMNO popustov, pri katerih je treba biti še posebej pozoren. A nekateri se kar preveč pogosto odpravijo po trgovinah in se kar ne morejo ustaviti pri odlaganju stvari v voziček ali pa v nakupovalno košaro. Vse skupaj sploh ni tako nedolžno kot si mogoče misliš. To namreč lahko vodi v resno zasvojenost. Zasvojenost pa potem lahko pripelje do bankrota. Mi smo ti pripravili te znake, ki ti sporočajo, če si slučajno zasvojen/a z nakupovanjem.

1. Ko si razočaran/a, jezen/a ali prestrašen/a se zatečeš k nakupovanju!
Zabavno je kupovati nove stvari, a definitivno ne smeš tega početi, ko so v tebi negativne emocije. Ker če te potem takrat to spravi v dobro voljo, je to že znak, da si zasvojen/a.


2. Tvoje navade povzročajo spore med tabo in tvojimi bližnjimi
Veliko ljudi, ki preveč zapravljajo in so stalno v nakupovalnih centrih, to skrivajo pred svojimi bližnjimi, pred prijatelji in celo pred možem in ženo. To počnejo zato, ker so siti, da jim stalno nekdo oporeka, da zapravljajo preveč.


3. Stvari, ki jih z gotovino ne bi nikoli kupil, kupiš s kreditno kartico
To, da zapravljaš denar, ki ga mogoče sploh nimaš lahko vodi do ogromnih obresti pri plačilu kredita in na koncu do bankrota. Če se tega zavedaš, a kljub temu greš pogosto v minus, potem je to lahko zelo slab znak.


4. Po končanem šopingu se v tebi pojavi občutek krivde in sramote
In prav zaradi te sramote se ljudje pogosto ne odločijo, da bi pravočasno poiskali strokovno pomoč.


5. Kupljene izdelke le redko uporabljaš
Če imaš stalno en kup nepotrebnih nakupov se zna zgoditi, da je v tvoji omari polno nedotaknjenih nakupovalnih vrečk in stvari. Prvi razlog je, da kupuješ zadeve, ki jih pravzaprav sploh ne potrebuješ ali pa kupuješ stvari, ki jih na koncu sploh ne nosiš.
6. Družini in prijateljem lažeš o tem, kaj si kupil/a in koliko si zapravil
Spet je ljudi, ki so obsedeni z nakupovanjem sram priznati, koliko pravzaprav zapravijo ob enem obisku nakupovalnega centra in kaj vse kupijo. Sploh, če ljudje vejo, koliko je njihova plača in da so mogoče že tako v dolgovih.


7. Nekatere tvoje življenjske navade se začnejo spreminjati
Ljudje, ki so z nečim zasvojeni, običajno pričnejo spreminjati svoje navade. Lahko začnejo jesti več ali manj, lahko spijo veliko več ali pa manj. Običajno gre za kar dramatično spremembo, ki je ni težko zgrešiti.


8. Stalno razmišljaš o tem, koliko denarja imaš
Če se stalno obremenjuješ s tem, kje so tvoje kreditne kartice, koliko denarja imaš, koliko si že zapravil/a, koliko plače boš dobil/a, potem je to lahko znak, da si obsedena z nakupovanjem. To povzroča tudi več stresa, kar pa spet lahko pripelje do obsedenosti z nakupovanjem.


9. Si že poskusil/a, da bi prenehal/a, pa ni šlo!
Če si že poskusil/a, da bi prenehal/a s pretiranim nakupovanjem, potem je to dober znak, saj se zavedaš problema. Ljudje običajno skušajo prenehati in jim za kratek čas celo uspe, a se nato vrnejo k istemu vzorcu.