Quantcast
Radio1_v_zivo


Nova ljubljanska urgenca
| 14. 11. 2017 16:22
Novi prostori Internistične prve pomoči in Službe nujne medicinske pomoči - Največ bodo pridobili pacienti
Ključne besede:     urgenca    UKC LJ    IPP    pacienti    zdravje
Odprtje novih prostorov

Gradnja ljubljanske urgence oziroma Diagnostično terapevtskega centra obsega tri faze. V prvi fazi DTS je bil zgrajen skelet objekta, heliport ter vse strojne in elektro instalacije v kleteh. Druga faza DTS, katere otvoritev je bila danes, obsega izgradnjo ostalih dveh tretjin prometnega terminala, prostore za pripravo energetskih virov, vključno s strojno in elektro opremo, dokončanje novih prostorov internistične prve pomoči in nujne medicinske pomoči s čakalnico ter zunanjo ureditev s prestavitvijo komunalnih vodov. Tretja faza DTS, ki bo predvidoma zaključena leta 2020, sredstva v proračunu pa so že zagotovljena, obsega urgentni kirurški blok v pritličju, združitev laboratorijev, izvedbo prometnega terminala z reševalno postajo, štiri operacijske dvorane v 1. nadstropju, enoti intenzivne terapije, seminarje in 1. fazo sterilizacije.

Z dokončanjem druge faze novi prostori zagotavljajo prijaznejše okolje tako za bolnike kot zaposlene. S sodobnejšo opremo bo mogoča kakovostna in še boljša obravnava tistih, ki pomoč potrebujejo v najtežjih trenutkih. Omogočali bodo več posegov na enem mestu, več zasebnosti, več udobja in posledično večje zadovoljstvo z obravnavo. Prenatrpani hodniki in improvizirane postelje bodo ob normalnem dotoku pacientov le še preteklost.
Obe službi (SNMP in IPP) sta s sedanjih 467 kvadratnih metrov preseljeni v nove prostore na površino 965 kvadratnih metrov in 1030 kvadratnih metrov čakalnice ter hodnikov. Glavna prednost z organizacijskega vidika je, da službi delujeta v istih prostorih in se postopoma organizacijsko in procesno usklajujeta. Tako bo bolnik obravnavan na enem mestu – ne glede na to, katerega specialista bo potreboval in katere preiskave bodo potrebne za postavitev njegove diagnoze ter izbire ustreznega zdravljenja.

V Urgentnem bloku UKCL zdravijo vsako leto 135.000 nujnih bolnikov (66 odstotkov vseh nujnih bolnikov v državi). Urgentni blok UKCL deluje za 600.000 prebivalcev Slovenije, nekateri poškodovanci in oboleli pa prihajajo s polovice Slovenije, za nekatera urgentna stanja pa iz vse Slovenije.

V ambulantah SNMP letno pregledajo skoraj 40.000 bolnikov (skupaj z nenujnimi hišnimi obiski). 70 odstotkov bolnikov po pregledu odide domov, 11.400 je napotenih na sekundarno raven nujne medicinske pomoči. Na IPP letno pregledamo skoraj 24.000 bolnikov in jih 47 odstotkov sprejmemo v bolnišnico, od tega 3.000 bolnikov v 24-urno bolnišnico IPP.

Služba SNMP je del Zdravstvenega doma Ljubljana in izvaja neprekinjeno predbolnišnično nujno medicinsko pomoč. Ambulanta je namenjena vsem nujnim bolnikom, ki prihajajo brez napotnice izbranega ali nadomestnega zdravnika. Služba izvaja tudi nujne intervencije na terenu pri pacientih, ki so zaradi bolezni ali poškodb neposredno ogroženi ali bi lahko, glede na bolezenske znake, prišlo do takšne ogroženosti.

Internistična prva pomoč je namenjena diagnostiki in zdravljenju nujnih bolnikov s pomočjo interne medicine, ki zaradi akutno nastale bolezni ali poslabšanja kronične bolezni potrebujejo takojšnje zdravljenje. Poleg ambulantnega dela in opazovalnic obsega tudi 24-urno bolnišnico. Je specialistična služba, del interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in je pomemben del bolnišnične nujne medicinske pomoči.

Vrednost investicije

Investicija poteka v treh fazah, današnja otvoritev je zaključek 2. faze Diagnostično terapevtskega servisa.

Investitor je Ministrstvo za zdravje RS. Za gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela ter dobavo in montažo vgradne opreme na objektu v UKCL – DTS sever II. faza je pogodbena cena 21.757.621,35 evrov z DDV. Ministrstvo za zdravje kot financer je za nabavo medicinske in druge opreme za IPP namenilo še skupaj 2,2 milijona evrov. Skupaj investicija znaša skoraj 24 milijonov. Denar za investicijo je bil zagotovljen v proračunu za leti 2015 in 2016, gradnja pa je trajala dve leti.

Ocenjena vrednost del za 3. fazo DTS je 70 milijonov evrov. Za nadaljevanje projekta so že načrtovana in potrjena sredstva v proračunih Vlade RS za leti 2018 in 2019 v višini 34 milijonov evrov. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del