Radio1_v_zivo


Novo mesto - Trebnje
| 17. 6. 2010 12:26
Muhič se vmešava v trebanjsko lokalno skupnost
Ključne besede:     avtocesta    Trebnje    župan Muhič    župan Kastelic
Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto
Novomeški župan Alojzij Muhič pravi, da se odprtje "dolenjke" ne sme spet zamakniti.

Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto
PRENESI DATOTEKO
o zahtevah Trebanjcev

Država naj ne podleže pritiskom Trebanjcem. Takšen poziv je na predsednika vlade Boruta Pahorja in prometnega ministra Patrika Vlačiča naslovil novomeški župan Alojzij Muhič. Trdi, da so Dolenjci, Posavci in Belokranjci dovolj dolgo potrpežjivo čakali na dolenjsko avtocesto. Ta je zelo pomembna tudi z gospodarskega vidika, zahtevala pa je tudi že mnogo žrtev. Odprtje še zadnjega odseka Pluska-Hrastje je napovedano za konec junija, zdaj je slišati, da se to zopet odmika. Muhič se sicer zaveda, da je potrebno še marsikaj postoriti, vendar to ne sme odločiti odprtja. Gra za varnost tako domačinov kot gostov pred začetkom turistične sezone.

Kot smo poročali, so Trebanjci nezadovoljni, ker dela niso dokončana. Poškodbe na hišah in na lokalnih cestah ob gradbišču niso sanirane, ni protihrupnih ograj povsod tam, kjer bi bile potrebne, nagibi dovoznih cest niso ustrezni in bodo pozimi težave, ni urejeno odvodnjavanje. Zato trebanjski župan Alojzij Kastelic napoveduje, da občina ne bo dala soglasja k uporabnemu dovoljenju, dokler ne bo imel podpisanih sporazumov o dokončanju del.

Nad pozivom novomeškega župana Muhiča je presenečen in mu očita vmešavanje v trebanjsko lokalno skupnost ter nepoznavanje razmer. Še enkrat poudarja, da je v državnem lokacijskem načrtu zapisano, da morajo biti poškodbe, nastale v času ogradnje, odpravljene in da se življenje ljudi na tem območju ne sme poslabšati.

Kako je z dokončanjem del, smo povprašali tudi na DARS, vendar so nam namesto odgovora posredovali sporočilo, da bo danes potekal tehnični pregled in takrat bo pristojni z DARS-a na voljo za vse odgovore. O točni uri in kraju naj bi nas še obvestili – zaenkrat na to še čakamo.