Radio1_v_zivo


Zgodbe rok in krajev
| 7. 11. 2017 19:43
Projekt za boljšo prepoznavnost rokodelstva
 Rokodelska delavnica
Rokodelska delavnica

Polona Rigler Grm
PRENESI DATOTEKO
O projektu
Nina Sterle
PRENESI DATOTEKO
O projektu
Jožica Amadeo Demšar
PRENESI DATOTEKO
O pomoči države
Predstavniki enajstih Lokalnih akcijskih skupin (LAS) iz vse Slovenije, ki povezujejo več kot 60 občin ter vabljeni rokodelci s tega območja, med katerimi je tudi LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe in združuje občine Dobrepolje, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Osilnica, Ribnica, Sodražica in Velike Lašče, so se prvič srečali skupaj v okviru nacionalnega projekta Zgodbe rok in krajev. Njihov gostitelj je bil Rokodelski center Ribnica, ki je pomembno podporno okolje za rokodelce na območju LAS od Turjaka do Kolpe. »Omenjeni projekt bomo izvajali dve leti z namenom, da v naše okolje vnesemo pridih pomembnosti oziroma značaja rokodelstva sedaj in za v prihodnje,« je dejala Jožica Amadeo Demšar, strokovni vodja konzorcija Rokodelskih centrov Slovenije.
Projekt ima skupne aktivnosti, ki jih je posamezna LAS prilagodila potrebam območja posameznega LAS-a.
Večina aktivnosti, ki jih bo izvajala LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, bodo potekale v letu 2018. Ena ključnih aktivnosti je popis rokodelcev s statusom in tistih, ki nimajo urejenega statusa, s katerim bodo pričeli do konca leta. »S popisom bomo dobili enotno bazo rokodelcev,« je dejala Polona Rigler Grm, direktorica Rokodelskega centra Ribnica.
Velik del projekta je namenjen ne le izobraževanju in usposabljanju, ampak širše«, je dodala Nina Sterle iz Razvojnega centra Kočevje Ribnica.
Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
»Sicer pa vabimo rokodelce, da prepoznajo priložnost v projektnih aktivnostih za lasten razvoj in nas kontaktirajo na naši spletni strani,« je še povedla Nina Sterle.