Quantcast
Radio1_v_zivo


Ko izveš, zakaj ima deklica roke v zraku, te bo stisnilo pri srcu!
Žalostno | 29. 10. 2017 12:52
''Stala je čisto pri miru in ni bila zmožna reči ničesar''
Ključne besede:     Sirija    štiriletnica    deklica    fotograf    ganljivo    orožje
Deklica je mislila, da fotograf v rokah drži orožje

Poklicni fotograf Osman Sagirli je humanitarno delal v Sirijskem kampu za begunce in fotografiral tamkajšnje razmere. Na svoj objektiv je tako večkrat ujel tragične dogodke, trpeča življenja ljudi, njihove emocije in bolečino, ki jo je povzročalo vsakodnevno divjanje vojne. S fotografijami  je želel svetu prikazati, kako tovrstne razmere vplivajo na razvoj otrok, ki odraščajo v velikem trpljenju in strahu.

Fotografija deklice po imenu Adi Hudea iz Sirije je bila posneta leta 2012 in je po objavi v medijih ganila na milijone ljudi, ko so izvedli, kaj se skriva v ozadju slike. Štiriletnica je izgubila očeta med bombardiranjem mesta Hama, zato se je njena mama odločila, da skupaj z ostalimi otroki zapustijo Sirijo in odidejo v Turčijo. Medtem, ko je prečkala turško mejo, pa je se tam pojavil fotograf Osman Sagirli in jo želel slikati.

V trenutku, ko je pred svoj obraz postavil fotoaparat, da jo bo fotografiral, je od strahu otrpnila, saj je mislila, da v rokah drži orožje in ji bo storil kaj hudega. 

''Njen obraz se je spremenil v trenutku. Začela si je gristi spodnjo ustnico, nato pa je počasi v zrak dvignila mali ročici. Stala je čisto pri miru in ni bila zmožna reči ničesar. Najhuje je to, da tamkajšnji otroci živijo v tako hudih razmerah, da mislijo, da je kamera ali fotoaparat orožje'' je z žalostjo na obrazu povedal fotograf, ki se je vsakodnevno soočal z ljudmi, ki živijo v takih razmerah in mirnega življenja sploh ne poznajo. Deklica Adi Hudea je mislila, da ima fotograf namesto fotoaparata v rokah orožje in je od strahu čisto zmrznila. 

V Siriji otroci ne poznajo normalnega in brezskrbnega življenja, temveč se vsakodnevno soočajo z grozo, strahom in bolečino. Spomnimo se dečka na prvi sliki, ki je brez besed sedel v rešilnem avtomobilu, potem, ko so mu zrušili dom, ali dečka, ki je z družino hotel ubežati čez morje in tragično umrl. In na koncu še deklice, ki je fotoaparat zamenjala za orožje ter od strahu otrpnila. Takšnih in drugačnih zgodb ljudi in otrok je na milijone, ki vsakodnevno trpijo in lahko le sanjajo o boljšem življenju. 


Tragične zgodbe sirijskih otrok, ki so žrtve vojne