Quantcast
Radio1_v_zivo


Na Blejskem gradu noč čarovnic
| 23. 10. 2017 7:09
Priljubljeni dogodek za družine tudi v času letošnjih jesenskih počitnic na Blejskem gradu
Ključne besede:     Blejski grad    noč čarovnic    31. oktober    otroci
Noč čarovnic na Blejskem gradu

Noč čarovnic na Blejskem gradu, 31. oktobra

Zopet prihaja tisti dan v letu, ko se lahko zgodi vse mogoče. Tudi letos Noč čarovnic praznujejo dvakrat, dopoldanski del bo manj grozljiv, saj bo namenjen mlajšim otrokom do 8. leta, vsekakor v spremstvu staršev. Če jih ne bo preveč strah. Ko pa se znoči, se vse grozljive duše, ki ta dan tavajo okoli zberejo in neusmiljeno strašijo po gradu. Samo najbolj neustrašni otroci si upajo vstopiti

KAJ SE BO ZARES DOGAJALO 31. OKTOBRA

V torek dopoldan, okrog 11. ure se vsi pogumni otroci zglasijo na parkirišču gradu. S seboj obvezno pripeljejo starše, saj bi jih bilo same doma lahko strah. Prejeli boste navodila za raziskovanje gradu in nato neustrašno v dogodivščino.

Prireditev bo trajala do 13. ure. Dopoldanski del je namenjen mlajšim otrokom, do okvirno 8. leta starosti.

Kako strašna je lahko tema? Sence in prikazni, ki jih za hip ugledaš, nato izgonejo? Kakšno moč imajo duhovi, ki še vedno tavajo znotraj obzidja gradu? Pridi ob 17. uri na parkirišče, tam dobiš kakšen namig ali dva ... Kako jih prelisičiti.

Prireditev bo trajala do 19. ure. Popoldanski del je namenjen starejšim otrokom in odraslim.

IZVOR NOČI ČAROVNIC

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta (in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo), a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. S prihodom Rimljanov, je dan mrtvih dobil stalen datum. V noči pred tem dnem, po starem rimskem verovanju sodeč, je črni bog lova Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje, kjer je ta morala ostati do prihodnje pomladi in bdeti nad mirujočimi semeni, živalmi ki spijo in dušami umrlih. V tej noči so se simbolično ugasnila vsa ognjišča. Verovalo se je tudi, da mrtvi poslednjič pridejo na njihov svet, zato so jim na pragih svojih hiš nastavljali hrano. Nekateri so celo v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir, ter vanje vstavili gorečo svečo, češ da bi tako pregnali grešne duše, a dobrim pokazali pot do njihovih hiš. Buča je za izrezovanje postala popularna šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po celem svetu. Danes predstavlja izrezana buča, v angleško govorečem svetu jo imenujejo Jack-o'-lantern, glavni simbol praznika.

DOSTOP IN PARKIRANJE

Na prireditvi bo veljala posebna prometna ureditev, parkirati pa bo mogoče na brezplačnih parkiriščih pod gradom. Za prevoz na grad in nazaj bo poskrbljeno - uporabiti bo mogoče brezplačni avtobusni in kombi prevoz. Na grad se lahko povzpnete tudi po urejenih sprehajalnih poteh, začetne točke so pri cerkvi sv. Martina, nad Grajskim kopališčem in v mali Zaki.

CENA VSTOPNIC

Cena vstopnice za Noč čarovnic je plačilo vstopnine na grad.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del