Quantcast
Radio1_v_zivo


Sušiš perilo v stanovanju? Čas je, da prenehaš!
Zanimivo | 19. 10. 2017 4:17
Opozarjajo, da so to resne stvari, ki jih moramo upoštevati
Ključne besede:     sušenje    perilo    nevarno    škodljivo    stanovanje    plesen    prostor    zaprto
Sušenje perila v sobah, kjer preživite večino časa ni dobro!

Bližajo se dnevi, ko sušenje perila zunaj kmalu več ne bo mogoče in bo treba ubrati drugo pot, ki pa ni priporočljiva. Strokovnjaki za zdravje opozarjajo, da je tovrstno sušenje izredno nepriporočljivo in se mu je dobro izogniti, če je le možno.


Sušenje perila v bivalnem prostoru povzroča plesen, ki je izredno nevarna za zdravje

Bivalni prostor, kjer preživiš večino časa, nikakor ne bi smel biti prostor za sušenje perila. Zaradi prevelike koncentracije vlage, ki jo oddaja mokro perilo se pogosto pojavi plesen, ki pa je izredno škodljiva in nevarna za tvoje zdravje. Če živiš v malem stanovanju in res nimaš druge možnosti, kot da perilo sušiš v spalnici, kuhinji ali dnevni sobi, potem poskrbi, da boš prostor dobro prezračil (odprto okno, ugasnjen radiator).

Najbolje pa je, da si omisliš sušilnico ali prostor, ki je izključno namenjen le sušenju perila.

Kako sušenje perila v stanovanju vpliva na človekovo zdravje?

Zaradi vlage, se v stanovanju pojavi plesen, ki je lahko vzrok nepojasnjenega slabega počutja. Če si svojih težav ne znaš razložiti, je morda zanje kriva ravno plesen. To so simptomi, ki jih povzroča:  


- srbečica okoli oči

- zamašen nos

- kihanje

- oteženo dihanje

- izpuščaji na koži

- stanje astme se lahko poslabša

- oslabi imunski sistem


Plesen ni tako nedolžna, kot je videti na prvi pogled in lahko pripelje še do večjih zdravstvenih težav, kot so: zelo težko dihanje, kašelj, bruhanje, glavoboli, pomanjkanje sape, vročina, vrtoglavica in tiščanje v pljučih. Če pa se težave le še stopnjujejo, pa lahko vodi celo do zastrupitve, ki pa se jo da z zdravstveno pomočjo hitro odpraviti.


Dokazano je, da plesen škoduje zdravju


Plesni za rast potrebujejo vlago in hrano. Izločajo prebavne encime in za človeka zelo strupene mikotoksine, ki se lahko držijo na površini plesni, drugi pa prebivajo v plesni sami. Obstaja kar 200 različnih vrst teh strupov in za mnoge je dokazano, da škodujejo zdravju.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del