Radio1_v_zivo


Nasveti in triki | 2. 11. 2017 4:54
TAKOJ PRENEHAJ: To je hrana, ki je NE SMEŠ splakovati pod vodo!
Številka 2 je najbolj škodljiva!
Ključne besede:     hrana    voda    prepovedano    škodljivo    jajca    meso    gobe    testenine
Mesa nikoli ne splakuj z vodo - povzroča salmonelo!

Že kot otroka so te najbrž učili, da moraš skoraj vso hrano preden jo začneš uživati, dobro oprati, a to ni res. Morda velja za večino, a je nekaj izjem, ki ne smejo priti v stik z vodo, saj so zaradi tega še bolj škodljive za tvoje zdravje.

Poglej si primere, ko hrane ni potrebno splakovati z vodo - nikoli!

1. JAJCA



Kuhana jajca ne potrebuješ splakovati pod vodo, ker boš s tem iz njih odstranil snov, ki jih ščiti pred bakterijami.


2. MESO



Strokovnjaki iz univerze v Ameriki so dokazali, da je umivanje surovega mesa, preden ga toplotno obdelaš zelo škodljivo za zdravje. Medtem, ko večina ljudi misli, da se z umivanjem bakterije odstrani, pa to povzroči ravno obratno, saj se te le še bolj razširijo.

Voda bakterij ne more izprati stran ali jih celo uničiti, zato je tovrstno početje povsem nesmiselno. Ko surovo meso pride v stik z vodo se bakterije razširijo povsod po njem in se prenesejo tudi na drugo hrano, ki je zraven. Bakterije, ki se razmnožujejo preko mesa lahko pripeljejo tudi do okužbe s salmonelo, zato ga ne umivaj pod vodo, ampak ga takoj položi v posodo in speci. Visoke temperature so edini način, ki uničijo bakterije.

Prav tako ne smeš odmrzovati piščanca na sobni temperaturi, saj vodi v zastrupitev (Klikni TUKAJ!)


3. TESTENINE



Profesionalni kuharji pravijo, da bi umivanje testenin moralo biti prepovedano in se nihče ne bi smel posluževati te brez smiselne tehnike. S tem, ko kuhane testenine splakuješ pod vodo, iz njih odstraniš ves škrob, ki je pomemben, da se omake dobro primejo in ustvarijo tisti pravi okus. Testenine po kuhanju splakuj z vodo le takrat, ko jih boš uporabil za v solato.


4. GOBE



Gobe lahko opereš pod vodo, a zelo na hitro (cca 5 sekund), nikakor pa jih ne puščaj stati v vodi. Gobe namreč zelo dobro vpijajo vodo in ni potrebe po tem, da jih še dodatno ''utapljaš'' v njej. Ko jih na hitro opereš, pa jih prav tako hitro osuši s papirnato brisačko. Ne umivaj jih en dan prej ali nekaj ur, ampak tik preden se lotiš pripravljanja pojedine - v nasprotnem primeru bodo izgubile elastičnost.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila