Quantcast
Radio1_v_zivo


Rebalans proračuna MOM
| 11. 10. 2017 13:14
Mariborski mestni svet bo odločal v četrtek
Ključne besede:     Rebalans    MOM
MOM namerava v letu 2018 poleg načrtovanih petih milijonov evrov najeti še nekaj več kot šest milijonov evrov kredita
MOM namerava v letu 2018 poleg načrtovanih petih milijonov evrov najeti še nekaj več kot šest milijonov evrov kredita.

Mariborski mestni svet bo v četrtek sprejemal rebalans proračuna za letos in spremembe proračuna za 2018, ki med drugim prinaša dodatno zadolževanje. Zaradi slednjega predvidevajo dodatne investicije, kot je dolgo pričakovana obnova zahodne tribune Ljudskega vrta. A predvidenih 2,9 milijona evrov ni dovolj za celovito obnovo. 
Vodstvo občine je to napovedalo šele po tistem, ko je letos pristopilo k reprogramu najetih bančnih posojil, s čimer je pridobilo dodatne možnosti zadolževanja. MOM tako namerava v letu 2018 poleg že načrtovanih petih milijonov evrov najeti še nekaj več kot šest milijonov evrov kredita.

Z reprogramom dolgov smo si ustvarili dodatno polje, s katerim bomo pospešili lokalno gospodarstvo, po drugi strani pa rešili nekatere probleme, ki so že dolgo časa na dnevnem redu in potrebni rešitve v mestu,” je pred dnevi povedal župan Andrej Fištravec. 

MOM v letu 2018 po novem načrtuje še obnovo Trga svobode, nakup objekta Probanke in umestitev Mariborske knjižnice v sam objekt, gradnjo dveh cest v proizvodni coni Tezno ter ureditev Koroške ceste. Te nove investicije kakor tudi novi kredit bodo mestni svetniki potrjevali v četrtek, ko bodo sprejemali rebalans letošnjega in spremembe proračuna za leto 2018. Rebalans je potreben tudi zato, ker so letos zbrali manj denarja, kot so sprva načrtovali.

V letu 2017 so bili načrtovani prihodki v višini 92,8 milijona evrov, a jim jih bo najverjetneje uspelo zbrati 88 milijonov evrov, zato je treba za 4,8 milijona evrov zmanjšati tudi odhodke, da bo proračun ponovno uravnotežen.