Radio1_v_zivo


| 6. 10. 2017 9:38
Nočni tek na Kalvarijo
Brezplačna športna prireditev že osmič
Ključne besede:     Nočni tek    Kalvarija    Zdrava zabava
 Z zbiranjem prijav bodo organizatorji pri športni dvorani na Vrbanski začeli ob 18. uri.
Z zbiranjem prijav bodo organizatorji pri športni dvorani na Vrbanski začeli ob 18. uri.

Univerzitetna športna zveza Maribor bo zvečer pod sloganom Zdrava zabava že osmič pripravila Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo. Gre za brezplačno športno prireditev, na kateri se udeleženci za čim boljše uvrstitve v večernem času pod reflektorji podajo preko 455 kamnitih stopnic na znameniti grič nad štajersko prestolnico.

Kalvarija je grič, ki se vzpenja na severni strani Maribora, stopnice pa tudi sicer predstavljajo dober vadbeni poligon mnogim rekreativnim in profesionalnim športnikom. Pred meseci je znana mariborska humanitarka in športnica Beba Ščap tam izpeljala dobrodelni dogodek, na katerem se ji je po stopnicah uspelo povzpeti kar 66-krat.

Ščapova bo tudi danes med številnimi udeleženci, ki jih je vsako leto več in bodo lahko na lastni koži preskusili, kaj pomeni že en vzpon. Dogodek je brezplačen, po besedah Klemna Tasiča iz Zdrave zabave pa na njihovem teku zares pride do izraza pregovor, da je važno sodelovati, ne zmagati. Da je vzpon na vzpetino še bolj slovesen, poteka v soju luči, bakel in svetlobnih efektov.

Najboljše čase vselej dosegajo vrhunski športniki, med katerimi ima Kranjčan Matjaž Mikloša že štiri zmage, njegov rekord pa je neverjetna minuta in 44 sekund. Lani je progo za zmago premagal z devet sekund slabšim časom, med ženskami pa je bila najhitrejša Ana Čufer (2:27). Po besedah Tasiča pa je sicer dogodek primeren za vse generacije, saj na njem že nekaj let sodelujejo tudi najmlajši.

Z zbiranjem prijav bodo organizatorji pri športni dvorani na Vrbanski začeli ob 18. uri, tekači pa se bodo na stopnice z nekaj sekundnim časovnim razmikom podali ob 19. uri. Vse skupaj bodo tudi tokrat popestrili z bogatim spremljevalnim dogajanjem, dogodka pa se vsako leto udeležijo številni znani Mariborčani. Lanskega se je tudi predsednik republike Borut Pahor.