Quantcast
Radio1_v_zivo


V rožnate pletenine ovita drevesa tudi v Litiji
| 6. 10. 2017 6:36
Občina Litija se je na pobudo Europe Donne Slovenija odzvala projektu "Rožnate pletenine 2017".
Ključne besede:     Občina Litija    Europa Donna    rak dojk    rožnati oktober    roza pletenine
Foto: Občina Litija

 

Občina Litija se je na pobudo Europe Donne Slovenija odzvala projektu "Rožnate pletenine 2017". Gre za akcijo ozaveščanja o raku dojk, kjer bodo organizatorji v rožnate pletenine ovili drevesa po različnih občinah Slovenije. 

V ponedeljek, 2. 10. 2017, so tako tudi mesto Litija preplavile rožnate pletenine. Ovita drevesa v centru mesta bodo mimoidoče ves oktober opozarjala na pomen osveščanja o raku dojk, preventivnega samopregledovanja in zdravega načina življenja.

Ob dogodku so sodelujoči pripravili krajši program. Glasbeno točko je pripravil Vrtec Litija v sodelovanju z varovankami Doma Tisje, enota Litija. Krajši nagovor sta podala direktorica Doma Tisje, Vida Lukač in župan Občine Litija, Franci Rokavec. Program je zaključila varovanka Doma Tisje z avtorskim recitalom, v duhu rožnatega oktobra.

V akciji »Rožnate pletenine« sodelujejo: Občina Litija; OŠ Litija; OŠ Litija, podružnica s prilagojenim programom; Vrtec Ribica Litija; Dom Tisje, enota Litija; Društvo upokojencev Litija; Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno pri Litiji; Knjižnica Litija in Šmartno pri litiji; Izobraževalni center GEOSS, Kork Sava, OŠ Gradec, POŠ Sava in ustvarjalne posameznice.

-

O projektu Europe Donne Slovenija »Rožnate pletenine 2017«

Že tretje leto v času Rožnatega oktobra za en mesec ovijemo drevesa, ki mimoidoče opozarjajo na pomen osveščanja o raku dojk, pomenu preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja po bolezni. S pleteninami osveščamo z ustvarjalnostjo ter povezujemo številne članice Europe Donne, različne organizacije ter ustvarjalne posameznice in posameznike, da skupaj povežemo ˝rožnate niti za zdravje˝.

Ustvarjalnost neposredno povezujemo s skrbjo zase in svoje zdravje, saj s kvačkanjem in pletenjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenje, ročne spretnosti, vztrajnost, razumevanje in upoštevanje navodil. Vse te lastnosti potrebujemo tudi za uspešno soočanje z boleznijo, nudi nam občutek uspešnosti ter pozitivno vpliva na samopodobo. S projektom spodbujamo medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje, saj smo vključili občine, rokodelska društva, domove za upokojence, ljudske univerze, različna društva in nevladne organizacije kot tudi odločevalce v lokalnih skupnostih, bolnice z rakom in njihove svojce ter posameznike iz več kot šestdeset občin po Sloveniji.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del