Quantcast
Radio1_v_zivo


TO JE 100% RESNICA O SOKU, ki je zagotovo še ne poznaš
Oglas | 11. 11. 2017 11:45
Sprostitev pred spanjem, urejena prebava in okrepljen imunski sistem
Ključne besede:     sok    kvalitetno    okusno    zdravje    energija    telo
Sok je lahko tudi zdrav!

Večina ljudi na prvo mesto postavlja vodo, kar je vsekakor zdrava odločitev, vendar pa marsikdo pozablja, da je lahko tudi pitje skrbno izbranih sokov izredno koristno, saj telo oskrbijo s snovmi, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Pomembno pa je tudi, da piješ pravi napitek, z manj sladkorja in več vitamini.

Pomembno je, katero sadje vsebuje sok

Ni ti potrebno spiti na litre sokov, da bi svojemu telesu zagotovil zadostno količino vitaminov. Na dan si lahko privoščiš le kozarec ali dva kvalitetnega sadnega soka, ki vsebuje veliko svežega, zrelega, ustrezno hranjenega in na pravi način pripravljenega sadja. S tem v telo ne boš vnesel preveč nepotrebnega sladkorja, ampak le hranilne snovi, ki jih potrebuješ za zdrav dan.
100 % RESNICA O SOKU, ki je morda še ne poznaš

V vsakem sadju in posledično sadnem soku, ki ga izstisnem iz sadja je vsaj 80 % vode, torej tudi, ko piješ 100-odstotni sok. Izjemno pomembno pa je, kakšno vodo vsebujejo sokovi. Vsi Danini sadni sokovi vsebujejo naravno mineralno vodo Dana, ki je zaradi svoje prvobitne čistosti optimalna za regeneracijo sadnega soka.

Tisti občutek, ko ti ''pade sladkor''... Kaj pa zdaj?


Telo potrebuje zadostno količino sladkorjev, da si povrne energijo in normalno deluje skozi dan.

Telo napolni z energijo in ustavi željo po sladkem

Naravni sadni sladkor, ki se nahaja v soku zagotavlja vir energije. Ni potrebe, da posegaš po nezdravih sladkarijah, saj si lahko s kozarcem pravega sadnega soka priskrbiš vse kar tvoje telo potrebuje in tako tudi lahko ustaviš željo po sladkem.

Do lepše kože in boljšega vida

Sok vsebuje veliko snovi, ki jih potrebuje tvoja koža, da bo lepa, sijoča in predvsem zdravega videza. Prav tako s kakovostno izbranim sadjem pripomoreš k ohranjanju vida in sprostiš napetosti v očeh. 


Sok je lažje prebavljiv od sadja ali zelenjave. S tekočino se hranilne snovi absorbirajo direktno v telo, manj se obremeni prebavni sistem in ni občutka napihnjenosti.

Iz telesa odstrani vse strupe

Razstrupljanje telesa je pomembno, saj tako iz njega odstraniš vse ''škodljive'' stvari, ki so se nabrale z uživanjem določene hrane in pijače. Ker odvečnih strupov telo ne more izločiti samo, ga moraš spodbuditi in tovrstni sadni sokovi so kot nalašč za to. 

Z antioksidanti so bogati zlasti sokovi z okusom pomaranče, limone, borovnice, ki pospešujejo izločanje strupov s telesa in pospešijo delovanje ''zaspanega'' metabolizma.

Reci adijo stresu!

Svež sadni sok z visoko vsebnostjo antioksidantov in drugih zaščitnih snovi bo vplival tudi na raven kortizola, ki je imenovan tudi stresni hormon. Če je raven tega hormona povišana, telo ne more delovati normalno, vpliva pa tudi na delovanje nadledvičnih žlez. Za stres je priporočljivo, da uživaš sok, ki vsebuje polno vitaminov A,C in E, saj so najboljši vir antioksidantov. Največ teh vitaminov imajo ravno jabolka, pomaranče, mango, ribez in marelice.
Ali sploh veš, kako se pravilno pije sok? Počasi!

Sok je kot hrana, zato ga moraš piti počasi, da se v ustih pomeša s slino, ga začutiš in nato počasi popiješ, da telo dobi vsa potrebna hranila in tisto najboljše kar napitek vsebuje. Na dan priporočajo spiti do 5 decilitrov sadnega soka v treh dnevnih obrokih:

~ pred zajtrkom, za boljši začetek dneva in krepitev imunskega sistem
~ za kosilo, za dan poln energije in urejeno prebavo
~ za večerjo, za sprostitev pred spanjem

Ali veš kaj pomeni ekološki znak kakovosti?

Ekološki znak kakovosti zagotavlja skrbno izbrane BIO surovine in pomeni, da je pridelava, predelava in polnjenje izdelkov po BIO standardih, to predvsem pomeni, da so surovine znatno manj ali nič obdelane s fitofarmacevtskimi sredstvi, njihova pridelava in predelava pa je strogo nadzorovana s strani certifikacijskih institucij od surovin do gotovih izdelkov.

Poznaš razliko med sadnim sokom in nektarjem? 

Sadni sok -> Sadni sok je pridobljen iz užitnega dela zdravega in zrelega, svežega sadja, ki ima pravo aromo ter okus. Torej je to sok kot priteče iz sadja oz. sadje v tekoči obliki in je 100 % iz samega sadja. Pravi sadni sok ne sme vsebovati dodanega sladkorja, vsebuje pa lahko le naravne sladkorje, ki izhajajo iz sadja. 

Sadni nektar -> Pridobljen je iz soka z dodano vodo in sladkorjem. Vsebnost sadnega soka je predpisana z uredbo in je različna glede na vrsto sadja. Primer: Za jabolko mora biti vsaj 50 % sadnega soka, za ostale plodove, kot so ribez, maline, borovnice itd. pa zadostuje že 25 % sadnega soka, saj bi bil pri večjem deležu nekater prekisel ali pretrpek okus. Sadnemu nektarju se lahko doda sladkor v količini, ki zadostuje za optimalen okus. To je predvsem odvisno od recepture proizvajalca, ne sme pa se dodajati umetnih dodatkov in konzervansov.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del