Quantcast
Radio1_v_zivo


V Vodicah zaprta Kamniška cesta
| 3. 10. 2017 6:33
Rekonstrukcijo in sanacijo Kamniške ceste z ukrepi za povečanje prometne varnosti financirata države in občina Vodice.
Ključne besede:     Vodice    Moste    Kamniška cesta    pešci    prometna varnost
Kamniška cesta. Foto Občina Vodice

Na Kamniški cesti so pričeli izvajati ukrepe za povečanje prometne varnosti,  financirani s strani države in Občine Vodice. 
Na podlagi pobude župana Aca Franca Šuštarja, Občinskega sveta Občine Vodice in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki mu predseduje Marjan Podgoršek, je bil marca 2017 sklican izredni sestanek s predstavniki Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), Družbe za razvoj infrastrukture, Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS), policije ter medobčinskega inšpektorata. Na sestanku so bili sprejeti določeni ukrepi za izboljšanje prometne varnosti, kateri bi morali biti realizirani do začetka letošnjega šolskega leta.
Ker ti ukrepi niso predstavljali dolgoročne rešitve problematike Kamniške ceste, so predstavniki Civilne iniciative za izgradnjo Obvoznice Vodice, pod vodstvom Braneta Bogoviča, organizirali protestne shode z zahtevo, da se čim prej izgradi obvoznico mimo Vodic. S protestnimi shodi, katere je podpiral tudi župan in Občinski svet, je civilna iniciativa s pomočjo medijev opozorila pristojne institucije na nevzdržne razmere na Kamniški cesti.
 
Kmalu so se začele vrstiti pozitivne novice, od umika pritožbe Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov na odločitev pristojnega ministrstva o komasaciji, do neuradne informacije, da naj bi Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) umestila obvoznico v 6. letni operativni program investicij. Rezultat je, da je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) v zaključni fazi pridobivanja potrebnih zemljišč, kar je pogoj za pričetek pridobivanja gradbenega dovoljenja.
 
Zaradi poškodb, ki so nastale kot posledica preobremenitve Kamniške ceste, so tudi na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) prepoznali priložnost, da je smiselno sočasno z ukrepi za varnost v prometu izvesti tudi celovito preplastitev, popravilo jaškov in hodnika za pešce. Celovito rekonstrukcijo bo sofinancirala tudi Občina Vodice, v deležu, ki predstavlja hodnik za pešce in del prometne opreme v višini 23.000 EUR. Na podlagi javnega razpisa za rekonstrukcijo Kamniške ceste v vrednosti več kot 450.000 EUR bo izbrani izvajalec KPL d.d. pričel z deli že v mesecu septembru. V kolikor bomo s strani Občine Vodice uspeli pridobiti vsa soglasja lastnikov, bo v sklopu del na novo zgrajen tudi hodnik za pešce, ki bo povezoval ulico Ob grabnu in naselje TIPO.
 
Občina pričakuje, da bodo izvedeni ukrepi prinesli veliko spremembo, predvsem kar se tiče izboljšanja prometne varnosti in zmanjšanja hrupa za neposredno živeče občanke in občane. Po drugi strani pa bodo določeni ukrepi (na primer znižanje omejitve hitrosti, ožanje vozišča na kritičnih točkah, odvzem prednosti za tovorna vozila, postavitev ohišja za stacionarni radar, nivojski dvig pločnikov ...) sočasno s povečevanjem varnosti ob šolski poti vplivali tudi na slabšo prometno pretočnost, kar bomo občutili vsi, predvsem v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic. Zaradi zastojev bo verjetno marsikateri dnevni migrant uporabil drugo povezavo, kar bo v končni fazi pripomoglo k zmanjšanju prometne obremenitve na Kamniški cesti.

V času izvedbe del bo potekala popolna zapora ceste, razen za prebivalce Kamniške ceste, ki jim bo omogočen stalen dostop do svojih domov. Prav tako bo znotraj popolne zapore mimo Kmetijske zadruge omogočen stalni dostop izključno za vrtec in šolo. Tovorna vozila bodo preusmerjena na avtocesto (izvoz Šenčur), ostali tranzitni promet pa na Brniško cesto oziroma cesto proti Skaručni. Točen potek cestnega prometa bo ustrezno označen s cestno prometno signalizacijo.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del