Quantcast
Radio1_v_zivo


Na urgenco le nujni primeri
| 2. 10. 2017 17:33
Novomeški urgentni center želijo razbremeniti
Ključne besede:     Urgentni center    bolnišnica    Novo mesto    preobremenjenost
Milena Kramar Zupan, Bojan Kostić in Milivoj Piletič, strokovni direktor
Milena Kramar Zupan, Bojan Kostić in Milivoj Piletič, strokovni direktor

Milena Kramar Zupan, direktorica Bolnišnice Novo mesto
PRENESI DATOTEKO
o razlogih za ukrepe
Bojan Kostić, predstojnik Urgentnega centra
PRENESI DATOTEKO
o ukrepih

V novomeškem urgentnem centru uvajajo ukrepe zaradi preobremenjenosti. Ker obravnavajo skoraj enkrat več primerov, kot dobijo plačanih, je bolnišnica lani imela milijon evrov izgube. Ob tem pa ugotavljajo, da vsi primeri niso urgentni in bi jih lahko dobro ozdravili tudi osebni zdravniki, pravi direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan. Tako pa so se ljudje kar razvadili in tudi dopoldne in popoldne namesto k osebnemu zdravniku, ki takrat normalno ordinira, za prehlad, glavobol ali drisko pridejo v urgentni center.


O tem, da je urgentni center namenjen res le nujnim primerom, bolnikom, ki potrebujejo poglobljeno zdravniško obravnavo, temeljite preiskave, bi bilo treba več govoriti že ob odprtju urgentnih centrov, saj se s podobnimi težavami ubadajo tudi drugod. Novomeška bolnišnica pa je še posebej obremenjena tudi zaradi Romov, ki prihajajo v bolnišnico v skupinah, razgrajajo in ne upoštevajo navodil. Imeli so namreč že kar nekaj večjih incidentov.


Ker tako v dobro bolnikov več ne gre naprej, so se v Novem mestu odločili uvesti določene ukrepe. S 1. oktobrom so začeli obveščati in ozaveščati bolnike, da je Urgentni center namenjen res le nujnim primerom. Uvajajo enomesečno prehodno obdobje, ko bodo bolnike, za katere bodo v uregnetnem centru ugotovili, da niso potrebni nujne pomoči, napotili k osebnemu zdravniku, je pojasnil predstojnik Urgentnega centra Bojan Kostić. Nenujni primeri namreč jemljejo čas zdravnikom, ki bi morali pomagati nekomu drugemu, ki je v življenjski nevarnosti. Če bo bolnik vztrajal ali kako drugače izsiljeval obravnavo v Urgentnem centru, pa bodo zlorabo zaračunali.


V novomeški bolnišnici pa se pripravljajo tudi na zelo pomemben dogodek - v petek bodo svečano odprli katetrski laboratorij z angiografom za diagnostiko srčno-žilnih obolenj. Naložba je vredna 2 milijona evrov, polovico je prispevala država.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del