Quantcast
Radio1_v_zivo


Brežiška HE že obratuje
| 27. 9. 2017 19:39
Največja elektrarna v verigi na spodnji Savi tudi uradno odprta
Ključne besede:     HE Brežice    protipoplavna zaščita    
HE Brežice je uradno odprta, poskusno že obratuje.
HE Brežice je uradno odprta, poskusno že obratuje.

Miro Cerar, predsednik vlade
PRENESI DATOTEKO
o pomembnosti izgradnje HE Brežice
Bogdan Barbič, direktor HESS
PRENESI DATOTEKO
o HE Brežice
Ivan Molan, brežiški župan
PRENESI DATOTEKO
o protipoplavni zaščiti

Z odprtjem brežiške hidroelektrarne (HE) so zamudili samo dva dni. Direktor družbe HESS – Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič je namreč ob polaganju temeljnega kamna marca 2014 prisotne malo v šali že povabil tudi na odprtje 25. septembra 2017 – torej zamujajo le dva dni.


Slovesnega dogodka se je danes poleg drugih uglednih gostov, obeh pristojnih ministrov Irene Majcen za okoje in prostor in Petra Gašperšiča za infrastrukturo udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar. V nagovoru je med drugim poudaril, da je izgradnja HE Brežice uresničitev dobre gospodarske ideje in sporočilo, da je energetske cilje v Sloveniji možno uresničevati. Lahko je za zgled vsem prihodnjim projektom, omenil je tudi drugi tir, saj imamo dovolj domačega znanja in sposobnih podjetij. Zagotovil je tudi, da pripravljajo vse potrebno za izgradnjo še zadnje v verigi – hidroelektrarne Mokrice, saj bodo šele takrat izpoljene zaveze iz koncesijske pogodbe o protipoplavni zaščiti vasi ob Savi in Krki.


Brežiška HE je četrta in največja v spodjesavski verigi. Gradnja se je začela pred tremi leti in pol, kljub zahtevnosti projekta je zaključena v roku. Direktor HESS-a Bogdan Barbič je povedal, da dva dni že poskusno obratuje, do izgradnje HE Mokrice bo delovala na polni moči in v slovenski eletroenergetski sistem dala približno 22 odstotkov elektrike iz obnovljivih virov. To je pomemben doprinos, saj se bo poraba elektrike kljub varčevalnim ukrepom samo še povečevala, tudi zaradi električnih avtomobilov.


Ob elekrarni je tudi največje akumulacijsko jezero, na 315 ha ga lahko primerjamo z Bohinjskim jezerom. Ob izgradnji so možnosti za namakanje kmetijskih površin, športne površine, poskrbeli so za živali, ne pa še povsem za ljudi, pa je izpostavil brežiški župan Ivan Molan. Do 30. junija bi morali biti zgrajeni nasipi, ki bi varovali Krško vas in Malence, pa jih še ni. Potrebno je namreč poglabljanje Krke in Save, da nasipi ne bodo previsoki, za to pa je potrebno posebno dovoljenje, ki ga še čakajo. Ministrica Majcnova je sicer nedavno ob obisku v Brežicah dejala, da ga pričakujejo še ta mesec ali v začetku oktobra, potem se bodo dela lahko začela. Po besedah Vojka Sotoška, direktorja podjetja INFRA, ki gradi infrastrukturo ob elektrarnah, bo tudi denar zagotovljen. Župan Molan pa pričakuje tudi čimprejšnji začetek gradnje na Mokricah, da bodo protipoplavno zaščitene še vasi Mihalovec , Loče in Rigonce ter Čateške toplice.