Quantcast
Radio1_v_zivo


V nedeljo se začenja Pikin festival
| 15. 9. 2017 11:31
Oblast v Velenju bo ponovno prevzela Pika Nogavička
Ključne besede:     Festival Velenje    Brabara Pokorny    Pikin festival    Velenjsko jezero    otroci
 Pikin festival
Organizatorji pozivajo otroke, naj pustijo mobilne telefone doma ali v nahrbtnikih in brez njih uživajo na festivalu.

Brabara Pokorny, direktorica Festivala Velenje
PRENESI DATOTEKO
Letos bomo skupaj s Piko odkrivali podeželje.

V nedeljo ob 16. uri bodo na osrednjem festivalskem prizorišču ob Velenjskem jezeru uradno odprli 28. Pikin festival, v primeru dežja pa v Beli dvorani ob jezeru. Pika bo tudi tokrat poskušala prepričati velenjskega župana Bojana Kontiča, da ji v času, ko bo v Velenju potekal festival, preda župansko lento in s tem oblast v mestu. Po svečani otvoritvi bo sledilo rajanje s pevko Aniko Horvat.

 

Letošnja osrednja tema festivala je Pika odkriva podeželje. Otroci bodo spoznali življenje in delo na vasi skozi ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale v vaški šoli, kozolcu, hlevu, sadovnjaku, kmečki hiši in ob vodnjaku. Pika letos vabi k odkrivanju narave, podeželja, raziskovanju kmečkih opravil in življenja v ritmu naše matere Zemlje. Otroci bodo raziskovali življenje brez moderne tehnologije in v njem našli zaklade dediščine naših babic in dedkov. Odkrivali bodo naravne zakonitosti, prisluhnili modrostim narave in tradicije, se učili starih iger, spoznali ljudske pesmi in plese, se zbujali s petelini in hodili spat s kurami. 

 

Med Pikinem festivalom, ki bo potekal do sobote, 23. septembra,  se bo zvrstilo več kot 70 dogodkov, ki jih pripravljajo ob Velenjskem jezeru na Gozdnem odru, Kapitanovem odru, Gusarskem odru (vsi trije se nahajajo na festivalskem prizorišču), Pikinem odru (v Domu kulture Velenje) ter na Tomaževem odru (v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje). Piko boste našli v vili Čira-Čara, v Pikinem mestu, v umetniških četrtih, pri mojstricah, ki bodo pekle Čalapinke, v čarobnem gozdičku, na katerem od številnih odrov, mogoče pa se bo skrila ob gusarski ladji ob jezeru. Pika bo velikokrat tudi v središču Velenja, kjer bodo potekale gledališke in plesne predstave, na ogled pa bodo številne razstave. 

 

Letošnja častna pokroviteljica 28. Pikinega Festivala je pevka, pripovedovalka pravljic in zbirateljica ustnega izročila Ljoba Jenče. 

 

Festival je v 27 letih iz enodnevnega dogodka prerasel v sedemdnevno razigrano družinsko prireditev, ki obiskovalcem ponuja več kot 50 uprizoritvenih dogodkov in koncertov, 100 ustvarjalnih in raziskovalnih kotičkov, 10 razstav ter številne aktivnosti na področju naravoslovja, tehnike, športa in umetnosti. Osrednji namen festivala je kulturna vzgoja in poučna zabava. Festival že nekaj let zapored obišče več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, organizatorji pa mrežo aktivnosti širijo z medresorskim, mednarodnim in medgeneracijskim povezovanjem na različnih področjih. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del