Quantcast
Radio1_v_zivo


UKC Maribor še v izgubi
| 5. 9. 2017 10:50
Veliko nedorečenega s strani ZZZS
Ključne besede:     UKC    Maribor    izguba    
 UKC Maribor pod novim vodstvom
UKC Maribor pod novim vodstvom

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, ki v prvi polovici letošnjega leta izkazuje 5,3 milijona evrov izgube, do konca leta načrtuje prihranke na različnih področjih, ki pa so po ocenah sveta zavoda premalo dodelani. Vodstvu zavoda so zato naložili njihovo dopolnitev kakor tudi pripravo rebalansa proračuna.

 

Izguba je po navedbah vodstva UKC Maribor v največjem delu posledica povečanih stroškov dela zaradi zakonskih sprememb. Po besedah direktorja Vojka Flisa, ki je položaj prevzel šele junija, je med drugim prišlo tudi do povišanja stroškov zdravil, poleg ostalega zaradi povečanega obsega zdravljenj onkoloških bolnikov, pa tudi zaradi nujnega zaposlovanja v zdravstveni negi, k čemur jih je zaradi prevelikega varčevanja na tem področju v zadnjih letih prisilila inšpekcijska odločba. Kot je članom sveta zavoda pojasnil Flis, so imeli konec junija za nekaj več kot pet milijonov evrov neporavnanih obveznosti do dobaviteljev. Obenem je poudaril, da za 104 odstotke presegajo načrtovani program, stanje, ko gre za čakalne vrste, pa po njegovih ocenah ni tako problematično, kot se prikazuje, zato bo treba prečistiti sezname. "Nedopustno je, da šele zdaj izvemo za izgubo. Šele septembra začeti izvajati sanacijski načrt, ki vsebuje kar precej esejsko napisane ukrepe, ni najbolje," je ocenil predsednik sveta zavoda Ljubo Germič. "Za takšen rezultat je res odgovoren vršilec dolžnosti direktorja (Janez Lavre), a del odgovornosti je tudi na vas," je članom vodstva bolnišnice povedala članica sveta Stanislava Naterer.

 

Pripombe so imeli tudi glede predlaganega sanacijskega načrta. "Premalo eksakten, premalo ambiciozen," je ocenila Natererjeva. "Smer je prava, a mislim, da je na nekaterih področjih še manevrski prostor," je dejal član Simon Trpin. "Ukrepi na področju prihodkov preveč temeljijo na pričakovanjih od zunanjih virov," je dodal Stane Frim, ki si med drugim želi večje izkoriščenosti opreme UKC Maribor.Flis je pojasnil, da načrt zaenkrat ne more biti določnejši, saj še vedno ne vedo, v kakšnih razmerah bodo v prihodnjih mesecih delali. Svet zavoda je zato ponovno pozval državo in njene partnerje k čim prejšnjemu sprejetju dogovora o finančnih prilivih za bolnišnice. 

Vodstvu kliničnega centra pa je svet zavoda naložil, da dopolni tako poročilo o poslovanju kot sanacijski načrt in ga v roku treh tednov ponovno predloži v obravnavo svetu zavoda. Prav tako mora do konca oktobra pripraviti rebalans letošnjega proračuna. Oboje bo obravnaval svet v novi sestavi, ki se v torek sestane na ustanovni seji. Največji delež sanacijskih ukrepov, ki so jih predstavili na današnji seji, je usmerjen v varčevanje pri materialnih stroških. Na področju nabave zdravil načrtujejo 1,5 milijona evrov prihrankov, pri zalogah milijon evrov, še milijon evrov nameravajo prihraniti pri stroških dela.

O slednjih je bilo včeraj veliko govora. Član sveta zavoda Vilibald Premzl je izpostavil povečanje plačil Inštitutu za raziskave v medicini, prek katerega prihajajo v UKC Maribor pomagati anesteziologi s Hrvaške. Flis je pojasnil, da se temu ne morejo izogniti, saj niso uspeli zaposliti dodatnih kadrov. "Pri anesteziologih se je vzdušje popravilo, ne pa tudi kadrovska stiska," je povedal. Ko bo pogodba z omenjenim inštitutom spomladi prihodnje leto potekla, bodo po njegovih besedah sklenili pogodbo neposredno s kliničnim centrom v Reki.

Problem UKC Maribor je poleg kadrov še izrabljena oprema. Novi direktor je dal opraviti analizo stanja bolnišnične infrastrukture, ki je po njegovih besedah prva po več deset letih in je pokazala več zelo kritičnih točk. To so dotrajani radiološki oddelek, operacijski blok in kuhinja, težave imajo tudi z napravami za magnetno resonanco in pomanjkanjem postelj za kardiokirurgijo. "To so zgodbe, ki jih sami ne moremo rešiti," je dejal Flis.

Flis je z odobritvijo sveta zavoda na poletni dopisni seji dal tudi izvesti zunanjo revizijo poslovanja UKC Maribor v zadnjih treh letih, katere rezultati naj bi bili znani konec septembra.

Svet zavoda je danes med drugim opozoril na nesprejemljivost praks, kot je bila neprijava terjatev v stečajnih postopkih, zaradi česar je bil UKC Maribor prikrajšan za 17.000 evrov. Zadeve so medtem že zastarale, zato disciplinski postopki po besedah Flisa niso več možni. Sta pa dva zaposlena dobila ustni opomin, prav tako so izdelali navodila za pristojne, da se takšni primeri v prihodnje ne bi več pojavljali. 

Svet zavoda je prav tako obravnaval poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede sporne zaposlitve partnerice takratnega v. d. direktorja Janeza Lavreta, ki pa vsebuje le načelno mnenje. Slednja je medtem že zapustila UKC Maribor in se tako kot Lavre preselila nazaj v bolnišnico v Slovenj Gradcu.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del