Quantcast
Radio1_v_zivo


Na cesti Podtabor-Tržič novo testno polje
| 4. 9. 2017 5:15
Direkcija RS za infrastrukturo je vzpostavila testno polje – puščice za preusmeritev prometa na državni cesti
Ključne besede:     Podtabor    testno polje    Direkcija za infrastrukturo    puščice
Puščice za preusmeritev prometa, ki opozarjajo na bližino neprekinjene ločilne črte

Direkcija RS za infrastrukturo je vzpostavila testno polje – puščice za preusmeritev prometa na državni cesti G2-101, odsek 0230 Zvirče – Podtabor. Gre za predlog nove talne signalizacije in izvedbo testnega polja za preusmeritev prometa zaradi bližine neprekinjene črte, ki ločuje smerna vozišča oziroma konec dovoljenega prehitevanja.

V letu 2015 je bil sprejet nov Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah (v nadaljevanju Pravilnik). Poleg ostalih sprememb se je z novim Pravilnikom ukinila »opozorilna črta«, ki v praksi ni imela željenega učinka med vozniki saj niso prepoznali njenega pomena. Namesto opozorilne črte nov Pravilnik predpisuje uporabo »puščic za preusmeritev prometa zaradi bližine neprekinjene črte, ki ločuje smerna vozišča oziroma konec dovoljenega prehitevanja«, oznaka 5452, ki se je po poizkusni izvedbi izkazala za neprimerno, saj voznikom ne podaja jasne in nedvoumne informacije.

Tako je Direkcija RS za infrastrukturo, kot upravljalec državnih cest naročila pripravo predloga nove talne signalizacije in izvedbo testnega polja za preusmeritev prometa zaradi bližine neprekinjene črte, ki ločuje smerna vozišča oziroma konec dovoljenega prehitevanja.

Predlog nove talne signalizacije je oblikovan na podlagi predpisov in dobre prakse nekaterih evropskih držav (Francija, Avstrija, Nizozemska, Hrvaška), s prilagoditvijo na sprejete slovenske tehnične smernice (TSC 02.401:2010 Označbe na vozišču – Oblika in mere) in Pravilnik. Prilagoditev se je izvedla na podlagi dolgoletne prakse pri upravljanju s prometno signalizacijo.

Testno polje bo izvedeno na glavni cesti G2-101, odsek 0230 Zvirče - Podtabor na območju od km 0.087 do km 0.195. Na novo horizontalno prometno signalizacijo bo voznike opozorila obvestilna tabla, ki je predvidena na začetku testnega polja iz ene smeri.  Postavljen bo tudi prometni znak 1101 »nevarnost na cesti« z dopolnilno tablo 4802 »testno polje«; iz obeh smeri.

Na območju testnega polja bo izvedena taka horizontalna signalizacija, ki bo opozarjala na bližino neprekinjene ločilne črte, in sicer na način, da se bodo ločilne črte  podaljševale in zgoščevale, dodane pa bodo štiri puščic za preusmeritev prometa.

Raster ločilne prekinjene črte v območju dodajanja puščic znaša 7,5-1,5-7,5, kar pomeni, da je dolžina črte enaka dolžini puščice. Presledek je v dolžini 1,5 metra, kar predstavlja razmerje 5:1 (dolžina črte:dolžina presledka). Razmerje med črto in presledkom 5:1 voznik zaznava skoraj kot neprekinjeno ločilno črto. Označitev bo izvedena s štirimi puščicami, katerih raster se zmanjšuje proti neprekinjeni ločilni črti. Na ta način se stopnjuje opozorilo vozniku.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del