Quantcast
Radio1_v_zivo


Ptujska bolnišnica dobila obnovljeno sobo za paliativno oskrbo
| 29. 8. 2017 11:49
Bolj humana in prijazna soba
Ključne besede:     ptuj    bolnišnica    paliativna    oskrba
 Ptujska bolnišnica bolj prijazna tudi s paliativno sobo
Ptujska bolnišnica bolj prijazna tudi s paliativno sobo

V ptujski bolnišnici so danes s pomočjo donacije Kluba ptujskih študentov in tamkajšnje območne organizacije Rdečega križa Slovenije (RKS) odprli prvo namensko sobo za paliativno nego, ki bo omogočala več zasebnosti najhuje bolnim pacientom in bivanje najbližjemu svojcu v trenutkih, ko se človeško življenje izteka.

 

Humanitarno akcijo so začeli na pobudo ptujskih študentov, ki so lani pripravili dobrodelni koncert, na katerem so namensko zbirali denar prav za ureditev sobe za paliativno nego. Del tovrstne obravnave bolnikov po besedah direktorja bolnišnice Andreja Levaniča pri njih poteka že nekaj let, prav tako je že pomemben del njihovega osebja izobražen tudi v tej smeri.

 

"Glavna težava je seveda zagotavljanje posteljnih zmogljivosti, pa tudi zagotavljanje celotne paliativne oskrbe v širšem smislu, ne le v zadnjih trenutkih bivanja v bolnišnici," je dejal prvi mož Splošne bolnišnice Ptuj, ki je dodal, da takšen program bolnišnica lahko zagotavlja zgolj v okviru danih možnosti, potrebe pa so bistveno večje in želijo si še kakšne podobne sobe.

 

Ptujski študenti so v okviru humanitarne akcije zbrali okoli 2000 evrov, pozneje pa je ptujski rdeči križ poskrbel še za dodatno nadstandardno električno vodeno posteljo s pripadajočo opremo. Bolnišnica je zagotovila prostore in tehnično osebje za obnovo sobe, v kateri so bili prej dve postelji in bolj skromne razmere.

 

Kot je povedala pobudnica akcije Anja Zelenik iz Kluba ptujskih študentov, se je zanjo odločila potem, ko je njena mati pred časom zbolela za rakom. "Takrat sem želela pomagati njej in tudi ostalim onkološkim bolnikom, zato sem predlagala organizacijo dobrodelnega koncerta. V klubu so me podprli, pozitivno pa so se odzvali tudi v društvu onkoloških bolnikov," je razložila Zelenikova.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del