Quantcast
Radio1_v_zivo


Ptujski grad bo dobil novo streho
| 28. 8. 2017 10:40
V neurju poškodovano streho bodo obnavljali od septembra
Ključne besede:     Ptuj    grad    neurje    streha
 Ptujski grad bo spet lep
Ptujski grad bo spet lep

Ptujski grad letos beleži izjemen obisk, hkrati pa tudi izjemno pogoste težave s silami narave. Nedavno neurje je močno poškodovalo njegovo streho, zato je nujna obnova. Za obnovo strehe na severnem grajskem traktu so že izvedli javno naročilo in če ne bo zapletov, se bo obnova začela septembra.

 

"Letos je res izjemno leto, kar se tiče neljubih vremenskih oziroma izrednih razmer. Med drugim smo imeli tudi udar strele, ki je povzročila težave in okvare na računalnikih, tiskalniku in telekomunikacijah," je pojasnil direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Aleksander Lorenčič, ki skrbi tudi za ptujski grad. Po udaru strele je julija sledila nevihta s točo, ki je povzročila zamakanje v skoraj vseh prostorih na severni strani gradu in odkrila opeke na severnem delu strehe. Poškodovani so bili tudi drugi deli grajskega kompleksa in številna drevesa v njem. Sredi avgusta je sledilo novo neurje, ki je ponovno povzročilo škodo na objektih in krajini. "Posledice julijskega neurja smo do začetka avgusta sanirali. Stroški sanacije julijskih posledic neurja na objektih in odstranitev podrtih dreves so ocenjeni na slabih 28.000 evrov, za katere upamo, da nam bodo s strani zavarovalnice v čim večji meri povrnjeni, sicer bo muzej primoran razliko kriti sam," je pojasnil Lorenčič.

 

Škoda, povzročena v zadnjem neurju 10. avgusta, še ni ocenjena. "Problematika zamakanja je večplastna in alarmantna, saj ogroža tudi zbirke v ptujskem gradu," je dodal. Obnovo strehe severnega trakta bo financiralo ministrstvo za kulturo, saj je grajski kompleks spomenik državnega pomena in v državni lasti. Stroški so ocenjeni na nekaj več kot 144.000 evrov. "Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je že izvedel javno naročilo in če ne bo zapletov, upamo, da se bo obnova začela že septembra," je še povedal Lorenčič. Težave so tudi drugod. "Grajski kompleks zahteva redno vzdrževanje in številne investicije. Pokrajinski muzej Ptuj Ormož se trudi po svojih najboljših močeh, a že košnja grajskega griča je za muzej velik strošek, kje je še vse ostalo," je povedal direktor. Med drugim je treba nadaljevati s sanacijo grajskega obzidja, s katero so začeli lani.

 

Obiskovalce očitno vse to ne moti, saj njihovo število stalno raste. "V obdobju od 1. junija 2016 do 23. julija 2016 si je muzejske zbirke v ptujskem gradu in mitreja ogledalo 8741 obiskovalcev. V enakem obdobju letos pa kar 11.136, kar pomeni precejšnje povečanje v primerjavi z lanskim letom," je navedel Lorenčič. "Kot zanimivost lahko povem, da letos v primerjavi z lanskim letom beležimo izrazito povečan obisk Izraelcev in Belgijcev, sicer pa je precej obiskovalcev tudi iz naših sosednjih držav. Tudi v avgustu beležimo podoben trend." Dober obisk beležijo tudi na ostalih muzejskih lokacijah, kot so Miheličeva galerija, Salon umetnosti, Grajska pristava in grad Ormož ter etnološka zbirka pri Veliki Nedelji. "Tudi različni dogodki - predavanja, posvet kulturne dediščine, arheološka razstava Gospodarji prehodov so bili dobro obiskani," pravi direktor. Izpostavil je še letošnjo poletno muzejsko noč, ki je bila izjemno dobro obiskana, saj si je zbirke in program ogledalo skoraj 1300 ljudi.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del