Radio1_v_zivo


Pritožbe za Magno ne bo (?)
| 28. 8. 2017 9:58
Bo Magna vendarle v Mariboru?
Ključne besede:     Maribor    Hoče    Magna    pritožba
 Magna vendarle v Hočah?
Magna vendarle v Hočah?

Organizacija Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije TRS, ki je eden 12 stranskih udeležencev v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja družbi Magna Steyr za obrat v Hočah, se na izdano soglasje ne bo pritožilo. Pri tem so med drugim kritični do vlade zaradi izbire lokacije in obljubljanju nerealnih časovnih rokov.


Kot so zapisali v današnjem sporočilu, so pravočasno izrazili nestrinjanje z izbrano lokacijo lakirnice v Hočah, ki bo uničila okoli 100 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč na vodovarstvenem območju. Kot ključnega krivca navajajo vlado, ki da je izsilila neprimerno lokacijo in potencialnega investitorja zavedla, saj mu je obljubila nerealne časovne roke glede umeščanja objekta v prostor.


V nevladni organizaciji obsojajo tudi "izsiljevanje" Magne z rezervno lokacijo za lakirnico na Madžarskem, pa tudi "hlapčevsko reakcijo naše vlade", so zapisali. "Ali je lakirnica kot del okolje najbolj obremenjujočega postopka avtomobilske produkcije res skrajni domet izjemno bogate in inovativne slovenske industrijske tradicije? Bo 400 ali morda kdaj kasneje več zgolj obljubljenih novih delovnih mest prekrilo dramatične posledice nepotrebnega uničenja velikega dela npr. mariborske industrije ali celo sistemsko rešilo izjemno stisko več kot 11.000 brezposelnih zgolj v občinah Podravske regije" so vprašali.

Da se ne bodo pritožili, so se odločili, ker razumejo socialno stisko številnih prebivalcev širšega območja Podravja, Štajerske ter tudi izraženo zelo prevladujočo pripravljenost lokalnega prebivalstva, da sprejme na svoja pleča potencialna okoljska tveganja. 

"To je pri naši ključni odločitvi, v konkretnem primeru predvidene lokacije Magne v Hočah, minimalno prevesilo v nenasprotovanje okoljevarstvenemu soglasju," so navedli.
 

Imajo sicer določene pomisleke glede učinkovitosti zagotavljanja najvišje stopnje požarne varnosti, izpustov vode v kanalizacijsko omrežje in prevelike predvidene porabe vode. 


Vlado pozivajo, naj od investitorja pridobi pisno zavezo o podjetju Magna v Hočah, da bodo delavci zaposleni za nedoločen čas in pošteno plačani za svoje delo, ne bodo zaposlovali agencijskih delavcev in prekarnih delavcev, da bodo storili vse, da bo v končni fazi zaposlenih okoli 3000 delavcev, da bodo spoštovali najsodobnejše okoljske standarde ter da bo državna podpora v višini okoli 18 milijonov evrov smotrno uporabljena, saj ima ob tem vložku država pravico postavljati določene pogoje.


V gibanju bodo, če bo prišlo do dogovora o okoljskem partnerstvu, sodelovali pri zagotavljanju javnega nadzora obrata v Hočah. 


Pritožbo pa so napovedali v Slovenskem E-forumu, ki ga vodi Gorazd Marinček. Po današnjem poročanju Radia Slovenija naj bi Marinček sicer vložil pritožbo, nato pa na ustni obravnavi od nje odstopil. 


Organizacija Umanotera, ki je sprva napovedala, da se bo zelo verjetno pritožila, je v nedeljo sporočila, da pritožbe ne bo vložila. Iz Magne in gospodarskega ministrstva so namreč sporočili, da so dosegli dogovor o gradnji železniškega tira do tovarne v Hočah ter da bo Magna pri tem že v prvi fazi zgradila tudi železniški tir znotraj obrata.

 

Nekdanja mariborska župana Boris Sovič in Alojz Križman, ki sta se nedavno s svojo pobudo o dodatnem monitoringu neformalno vključila v postopek Magninega pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja in s tem podprla načrtovano naložbo v občini Hoče-Slivnica, sta se danes sestala z okoljevarstvenimi organizacijami. Na sestanek jih je prišlo šest.

 

Neformalnega sestanka so se udeležili predstavniki Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije TRS, Zveza ekoloških gibanj, Umanotere, Inštituta za politike prostora, Ekologov brez meja ter Slovenskega E-Foruma.

 

Kot je za STA povedal Sovič, je srečanje potekalo v zelo konstruktivnem vzdušju, dogovorili pa so se, da z izraženimi predlogi z današnjega sestanka informirata pristojne institucije ter nato z odgovori seznanita tudi v postopek vključene nevladne organizacije.

 

"Prizadevala si bova za komunikacijo tudi s preostalimi, ki jih danes ni bilo. Verjamem, da si nihče ne želi, da bi zaradi njega ne prišlo do realizacije pomembne investicije ob upoštevanju relevantnih okoljevarstvenih zahtev," je za STA še dodal Sovič.

 

Križman je bil s sestankom sicer prav tako zadovoljen, saj je bila večina prisotnih razumevajoča, čeprav je razumljivo, da imajo svoje poglede. "Konkretnih zahtev z izjemo E-Foruma oziroma Gorazda Marinčka ni podal nihče. Nekateri so celo jasno povedali, da pritožbe ne nameravajo vložiti," je dejal nekdanji mariborski župan.

 

Po njegovih besedah je Marinček tudi danes zatrdil, da bodo pritožbo vložili, rok za to, ki je odvisen od dneva prevzema pošte, pa se za njih izteče predvidoma konec naslednjega tedna.

 

Med tistimi, ki se ne bodo pritožili na podelitev okoljevarstvenega soglasja Magni, je od nedelje tudi Umanotera. Tako so se odločili potem, ko se je avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka pisno zavezala, da bo že v prvi fazi projekta zgradila tudi industrijski tir znotraj načrtovanega obrat, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju škodljivih izpustov iz prometa.

 

Čeprav kritični do vlade zaradi izbire lokacije in obljubljanju nerealnih časovnih rokov so se danes podobno odločili tudi v Gibanju TRS. Kljub temu, da obsojajo "izsiljevanje" Magne z rezervno lokacijo na Madžarskem ter "hlapčevsko reakcijo naše vlade", pa hkrati razumejo socialno stisko številnih prebivalcev regije ter izraženo zelo prevladujočo pripravljenost lokalnega prebivalstva, da sprejme na svoja pleča potencialna okoljska tveganja.

 

Vse to pa za zdaj ni zadovoljilo Slovenskega E-Foruma, kjer sicer pozdravljajo zavezo Magne glede gradnje industrijskega tira. A kot je razvidno iz Marinčkovih besed v nedeljskem odzivu na odločitev Umanotere, ki jih je objavil na svojem Facebook profilu, želijo od investitorja doseči še preostali dve svoji zahtevi, glede vode in požarnega varstva.

 

Na današnjem sestanku pa je Marinček po besedah Križmana presenetil tudi s trditvijo, da naj bi bila vloga za okoljevarstveno soglasje nezakonito vložena, in sicer s strani nepooblaščene osebe, kar bi lahko pripeljalo do dodatnih pravnih zapletov.

 

Za zdaj pa tudi še ni jasno, kako se bo glede morebitne pritožbe odločila organizacija Alpe Adria Green, saj se bo upravni odbor po besedah predsednika Vojka Bernarda na to temo sestal ta teden. V organizaciji, ki je eden od 12 stranskih udeležencev v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja, sicer odločbe niso prevzeli, zato so jo danes, kot je povedal Bernard, dobili v poštni nabiralnik, to pa pomeni, da imajo še 15 dni časa za morebitno pritožbo.