Quantcast
Radio1_v_zivo


V Tržiču 50. Šuštarska nedelja
| 28. 8. 2017 9:02
Jubilejna Šuštarska nedelja 3. septembra
Ključne besede:     Tržič    Šuštarska nedelja    šuštarji
Na 50. Šuštarski nedelji bodo otvorili tudi velikega zmaja!

3. septembra v Tržiču: Šuštarski sejem s Slovenskimi šuštarji, velika šuštarska veselica, tržiške bržole, plezanje na mlaj, rokodelci in stare obrti, ugodni nakupi in tržiški zmaj ... za vsakogar nekaj. Vabljeni na šuštarski praznik v Tržič! http://www.trzic.info/ 
http://www.trzic.info/program-50-sustarska-nedelja/

Uradna otvoritev jubilejne 50. Šuštarske nedelje bo ob 10. uri na glavnem odru na Predilniški cesti, sledila pa bo še simbolična otvoritev tržiškega zmaja Skulptura zmaja nas bo na vhodu v mestno jedro spominjala na nastanek našega mesta. Nastanek mesta Tržič je namreč neločljivo povezan z zmajem iz petelinjega jajca, ki je razklal Košuto in sprožil plaz skal. Naselbino pod gorami, kjer je prvotno stal Tržič je zasulo, prebivalci pa so, da bi se rešili, stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič. Ob finančni pomoči Občine Tržič ter s pomočjo sponzorjev: Intec MKD, Trgovina Grašca, Pocinkovalnica Celje d.o.o., Voje d.o.o, Elektrolift d.o.o., Bios, d.o.o., Tržič in ZUP design so zmaja izdelali člani Kulturno umetniškega društva AMPUS.  
»Šuštarska nedelja je naša tradicija, dogodek, ki doživlja že pol stoletno ponovitev. Nosi jasno sporočilo, da je čevljarstvo v Tržiču še kako živo in pomembno tudi po žalostni zgodbi Peka. Prireditev želimo narediti etnološko. Na njej pričakujemo vse slovenske čevljarske razstavljavce, ki na trgu kaj pomenijo. K etnološkim koreninam se vračamo tudi z novo stalno razstavo v Tržiškem muzeju, ki jo odpiramo nocoj ob 18. uri in prikazuje tradicijo obrti, ki so v preteklosti cvetele v Tržiču. To so naše korenine, naša dediščina,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je navdušen tudi nad delom sodobnih tržiških umetnikov in kovačev, ki so naredili čudovito skulpturo zmaja, ki odslej domuje ob samem vhodu v staro mesto jedro.
Posebnost letošnje prireditve bo »Šuštarski plac«, na katerem se bodo predstavili slovenski izdelovalci obutve, ki sta jim organizatorja Turistično društvo Tržič in Občina Tržič  omogočila brezplačni razstavno-prodajni prostor. Vabilu se je odzvala več kot polovica vseh slovenskih čevljarjev. »Cilj, ki smo si ga zastavili že pred leti, je, da ta naša prireditev postane osrednji slovenski čevljarski dogodek, na katerem se bodo predstavili vsi pomembnejši slovenski izdelovalci in prodajalci obutve. Ker verjamemo, da je slovensko čevljarstvo še vedno živo in akivno, si želimo, da bi na tržiški in vse slovenski čevljarski praznik zbrali vso kakovostno slovensko ponudbo obutve. Vsak prijavljeni izdelovalec obutve (modne, športne, ortopedske obutve, copatov idr.) bo na 50. Šuštarski nedelji imel na »šuštarskem placu« v starem mestnem jedru Tržiča postavljeno brezplačno stojnico z oznako »Slovenski šuštar«,” pravi predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.
S tradicijo šuštarskega sejma je povezano tudi kuhanje tržiških bržol. Obari podobna jed je prava lokalna specialiteta z večstoletno tradicijo. Turistično društvo Tržič je z namenom ohranjanja in promocije te znamenite jedi pričelo z vsakoletno organizacijo Festivala tržiških bržol, tekmovanja v kuhanju tržiških bržol na odprtem ognju. 9. Festival tržiških bržol bo potekal od 9.30 do 15. ure na parkirišču Občine Tržič in tako poskrbel za promocijo te znamenite tržiške jedi.