Radio1_v_zivo


KinG | 24. 8. 2017 14:46
Recept za torto iz Laškega piva
Top slaščica za pivoljubce
Ključne besede:     pivo    Laško    torta    slaščica
Torta iz Laškega piva (Foto: siol.net)

Ta okusna sladica iz Laškega piva je primerna za mlade in stare. Siol.net želi ob koncu 8. sezone ene največjih družbeno-odgovornih planinskih akcij v Sloveniji, s katero aktivno pomagajo promovirati planinsko kulturo, skrbijo za varovanje gorske narave, spodbujajo Slovence k aktivnemu in zdravemu preživljanju prostega časa ter ozaveščajo o odgovornem pitju alkohola v hribih predstaviti slastno torto iz piva. V gorah si navadno radi privoščimo po napornem pohodu kakšno pivo in/ali tortico, zato je takšna sladica ravno pravšnja za vse ljubitelje piva in sladokusce. 


RECEPT:

Sestavine za torto

- 2,5 dcl Temnega piva Laško
- 250 g masla
- 80 g grenkega kakava v prahu
- 300 g sladkorja
- 180 g kisle smetane
- 2 jajci
- vaniljeva esenca
- 275 g moke
- 2 žlički in pol sode bikarbone


Sestavine za kremo

- 300 g svežega sira za mazanje
- 150 g sladkorja v prahu
- 200 ml sladke smetane za stepanje


V večji lonec oziroma kozico nalij temno laško pivo. Preostanek popij. Pivu dodaj na koščke narezano maslo. Segrej, da pivo zavre in se maslo stopi. Odstavi s štedilnika. Dodaj kakav in sladkor. V drugi posodi zmešaj kislo smetano z jajci in vaniljevo aromo. Vmešaj v pivsko zmes. Na koncu dodaj moko s sodo bikarbono in dobro premešaj, da nastane gladka čokoladno-pivska, rahlo tekoča zmes. Vlij jo pekač za torte. Ta naj bo na dnu obložen s papirjem za peko. Peci v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija, približno 50 minut. Torta naj se v pekaču popolnoma ohladi, najbolje čez noč. Biskvit je namreč zelo sočen. In skoraj črn, kot je Temno pivo Laško.

Pred serviranjem torta potrebuje še svojo "kapico" oziroma "pivo svojo peno". To pripraviš tako, da zmešaš sladkor v prahu s svežim sirom za mazanje in zmesi vmešaš stepeno sladko smetano. "Pokupčkaš" po torti. Razrežeš. Poješ. Uživaš.

Torto obožujejo otroci. In ne, ni alkoholna. Ves alkohol izpari in se izniči v procesu kuhanja in pečenja. Zato jo privoščite prav vsem.

(Vir: siol.net)