Quantcast
Radio1_v_zivo


Lov na zaklade Osrednje Slovenije
| 24. 8. 2017 6:10
Promocijska kampanja Turizma Ljubljana
Ključne besede:     Osrednja Slovenija    Turizem Ljubljana    instagram    #centralSlovenia    izlet
Foto Turizem Ljubljana

Turizem Ljubljana začenja promocijsko kampanjo destinacij v regiji Osrednja Slovenija, kjer pozivajo domačine, pa tudi tujce, naj na instagramu širijo lepote bodisi svojega kraja, bodisi priljubljene izletniške točke. Regija Osrednja Slovenija pokriva 25 občin v okolici Ljubljane, od Borovnice, Vrhnike, Grosuplja, do Litije, Moravč, Medvod, Kamnika … Možnosti za kakovosten oddih tam je ogromno (narava, kulinarika, šport in kultura)

Bi šli na izlet? Na Turizmu Ljubljana so pripravili 10 odličnih predlogov za izlete, kjer boste uživali v naravnih in kulturnih zakladih Osrednje Slovenije. Uporabnike družbenega omrežja Instagram pa vabijo k še dodatnemu sodelovanju. Na cilju vseh desetih točk vas čakajo lokalna darilca.

Kako sodelujete?

  1. Izberite in obiščite kraj z našega seznama.
  2. Fotografirajte, kar vas je navdušilo.
  3. Fotografijo objavite na Instagramu in jo pokažete še drugim. Ne pozabite pripisati hashtaga: #CentralSlovenia in označiti lokacije.
  4. Na navedeni točki pokažite svojo objavo in prejeli boste lokalno darilce.

10 izletov v Osrednjo Slovenijo

1. Polhograjska graščina

Odpravite se v Polhov Gradec. To je eno od izhodišč za planinarjenje po Polhograjskih dolomitih in odlično mesto za spoznavanje zgodovine. V Polhograjski graščini se lahko spoznate z razsvetljenskim mecenom, botanikom in grofom Blagajem ter obiščete Muzej pošte in telekomunikacij.

Darilce dobite pri Nini ali Ajdi v Polhograjski graščini. Odprta je od torka do petka ter ob nedeljah in praznikih od 10.00 do 17.00. Pozor, ob sobotah in ponedeljkih je graščina zaprta.

2. Velika planina

Podajte se na Veliko planino, kjer ne boste samo zamenjali okolja in se nadihali gorskega zraka, ampak boste tudi izkusili drug čas. Velika planina je odlična točka za planince, lahko pa se tudi samo sprehajate, spoznate pastirsko naselje z značilnimi lesenimi bajtami, si ogledate muzejsko zbirko v Preskarjevi bajti in poskusite odlične sirove štruklje v gostišču Zeleni rob, tradicionalni sir trnič in domači rušovec.

Darilce vas čaka v gostišču Zeleni rob. Od ponedeljka do četrtka je odprto od 8.00 do 18.00, od petka do nedelje pa od 8.00 do 20.00. Septembra bo odprto vsak dan do 18.00, od oktobra dalje pa do 16.00 med tednom ter do 18.00 med vikendi.

3. Županova jama

Spustite se pod zemljo in odkrijte Županovo jamo, najlepšo jamo na Dolenjskem. V njej je 600 metrov poti, ki vas vodijo skozi šest velikih dvoran in mimo številnih brezen, rovov, kapnikov vseh vrst, sigastih ponev ter pozimi tudi ledenih kapnikov. V bližini sta še dve zanimivi izletniški točki: Tabor nad Cerovim in Radensko polje.

Darilce vac čaka nad zemljo in sicer v kiosku pred vhodom v jamo. Odprto je vsako soboto in nedeljo ob 15.00, po predhodnem dogovoru pa se lahko za ogled dogovorite kadarkoli (za najmanj 5 oseb, tel: 041 407 705).

4. Zbiljsko jezero

Včasih želimo le sproščeno uživati v razgledu na naravo in Zbiljsko jezero je primerna točka za take dni. Če se vam zahoče nekaj aktivnosti, si lahko v čolnarni izposodite čoln na vesla. Ob obali jezera je več kavarn, urejeno pa je tudi igrišče za otroke. Če bi radi razmigali noge, pa je v bližini Stari grad nad Smlednikom.

Lokalno darilce vas čaka v okrepčevalnici Sidro (odprto vsak dan od 9.00 do 22.00) in bistroju Dotik (odprto vsak dan od 9.00 do 24.00).

5. Arboretum Volčji Potok

Cvetje je vedno fotogenično in največ ga boste našli v največjem slovenskem botaničnem parku, v Arboretumu Volčji Potok, ki je zanimiv v vseh letnih časih. Tam boste našli kar 3.500 različnih rastlinskih vrst! Na igralih in ob dinozavrih in kitih pa se bodo zabavali tudi otroci.

Zeleno darilce vas čaka v hišici ob vhodu. Podrobnejše informacije o odpiralnem času najdete na spletni strani Arboretuma

6. Razgledni stolp na Planini nad Vrhniko

Odpravite se na Vrhniko in se povzpnite se na leseni razgledni stolp na Planini, od koder boste imeli čudovit razgled na Osrednjo Slovenijo in še dlje. Ob lepem vremenu boste videli vse do Triglava. Na poti naprej ali nazaj grede priporočamo obisk novega in zelo zanimivega muzeja »Moja Ljubljanica« na Vrhniki.

Darilce vas čaka v Zavetišču Planina nad Vrhniko in sicer vsak petek, soboto in nedeljo ter praznike od 8.00 do 20.00.

7. Pustolovski park Geoss

Za najbolj aktivne in adrenalina željne smo izbrali največji pustolovski park v Sloveniji, ki ga najdete v vasi Spodnja Slivna pri Vačah. Pustolovski park Geoss ponuja šest plezalnih poti na drevesih in 91 plezalnih elementov na različnih višinah. Najlažja pot je primerna tudi za otroke od četrtega leta dalje.

Darilce vas čaka na recepciji Pustolovskega parka. Odpiralni čas je odvisen od sezone in ga lahko preverite na spletni strani.

8. Grad Bogenšperk

Grad Bogenšperk je en lepših slovenskih gradov in obenem en najpomembnejših kulturnih spomenikov na Slovenskem. Sprehod po gradu vam bo razkril, s čim vse se je ukvarjal njegov lastnik slovenski polihistor in znanstvenik Janez Vajkard Valvasor in kakšen svetovljan je bil. Vredno ogleda.

Darilce v slogu Valvasorjevih dognanj vas čaka pri vhodu v grad Bogenšperk. Podrobnejše informacije o odpiralnem času najdete na spletni strani gradu.

9. Slamnikarski muzej v Domžalah

Veste, da so Domžale znane po slamnikarstvu? V Slamnikarskem muzeju sredi Domžal boste spoznali vse značilnosti te rokodelske obrti. Razstavljene so zbirke slamnikov, slamnikarski predmeti, pripomočki, orodja, naprave, fotografije, dokumenti in zgodbe ljudi. Ljubitelji etnologije vabljeni tudi na Menačenkovo domačijo, ki skozi avtentične postavitve predstavlja nekdanje življenje kmečko-obrtniške družine.

Značilno darilce vas čaka v Slamnikarskem muzeju. Odprt je od torka do petka od 10.00 do 12.00 in od 17.00 do 19.00, ob sobotah pa od 10.00 do 12.00. Pozor, ob praznikih, nedeljah in ponedeljkih je muzej zaprt.

10. Veslanje po Ljubljanskem barju do Tromostovja

Ljubljana je več kot le center mesta. Vabimo vas, da jo spoznate z drugačne perspektive – na sproščujočem veslaškem izletu po reki Ljubljanici do središča Ljubljane. Izlet traja 2 uri, primeren je tudi za otroke od 10. leta naprej, cena pa vključuje izposojo veslaške opreme, prevoz, vodnika in izvedbo izleta.

Darilce iz Ljubljane boste dobili pri organizatorjih, le predhodno omenite naš Lov na zaklade Osrednje Slovenije. Prijavite se v našem TIC-u ali prek spleta.

Še enkrat lepo vabljeni k sodelovanju in spoznavanju zanimivih krajev Osrednje Slovenije! Mi se že veselimo vaših fotografij na hashtagu #CentralSlovenia.