Radio1_v_zivo


NEVARNO: NIKOLI ne puščaj plastenk z vodo v svojem avtu - zgodi se lahko TOLE
Uporabna vsebina | 11. 8. 2017 3:55
Na kraj pameti ti ne pade, kako nevarna je lahko plastenka z vodo
Ključne besede:     avto    nevarnost    pozor    nasvet    požar
Plastenke z vodo nikar ne izpostavljaj vročemu soncu.

V teh vročih dneh je pomembno, da spijemo dovolj tekočine in, da bi tem priporočilom sledili imamo seveda na praktično vsakem koraku s sabo plastenko vode. A zadnja novica, ki je zaokrožila po internetu te bo morda odvrnila od tega, da jo imaš naslednjič v avtu.

 

Dioni Amuchastegui je tehnik v podjetju Idaho Power in ima res neverjetno izkušnjo s plastenko vode. Večina od nas nikoli ne bi niti pomislila, da lahko voda zaneti požar, a prav to se je posredno zgodilo. Dioni se je odpravil na zgodnje kosilo in s kotičkom očesa opazil dim. Ko je pogledal v smeri dima pa je opazil, da dim prihaja izpod plastenke z vodo, ki jo je pustil na sedežu. In ne samo to, pojavil se je celo manjši plamen, ki je za sabo v usnjenem sedežu tovornjaka pustil dve luknjici.

 

 

 

Kako je to sploh mogoče?  

Plastenka z vodo deluje kot povečevalno steklo, ki zbere sončne žarke in lahko povzroči pravi požar. To gre za primere, ko je zunaj res vroče in skozi okna pronicajo žgoči sončni žarki. Temperatura pod plastenko pa lahko tako močno naraste, da se na sedežu vname usnje. 

 Sreča v nesreči je ta, da je Dioni razvijajoči se plamen pravočasno opazil in ustrezno reagiral, sicer bi se lahko za njegov avto slabše končalo in z bistveno večjo škodo.


Ker ni mogel verjeti svojim očem, se je odločil zadevo testirati skupaj s svojimi sodelavci. Plastenko so ponovno izpostavili vročemu soncu in preverili temperaturo pod plastenko vode, ki je bila na sedežu. Temperatura je bila tako visoka, da se je sedež pod njo dejansko ponovno vnel.

 

Naslednjič torej plastenko vode raje odstrani iz avtomobila, če pa brez nje vseeno ne gre, pa jo obvezno skrij pred žgočim soncem in jo pospravi pod sedež.