Quantcast
Radio1_v_zivo


Na Ptuju ta teden teden X. Rimske igre
| 16. 8. 2017 7:08
Ptuj oživlja rimske čase
Ključne besede:     Ptuj    rimske    igre
 Ptujske igre so paša za oči
Ptujske igre so paša za oči

V rimskem kampu Poetovio na Ptuju bodo ta teden od 17. do 20. avgusta potekale X. Rimske igre, ki jih bodo odprli s posvetitvijo prostora in večerno zabavo. Ptujsko društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX že dan po otvoritvi kot organizator iger pripravlja celodnevni otroški tabor, večer pa bodo sklenili z bruhanjem ognja ter plesom v tančicah.

V soboto, 19. avgusta, bodo pripravili povorko po ulicah Ptuja in mestni tržnici z vsemi udeleženci rimskih iger. Sodelovale bodo tudi mednarodne skupine, na ogled bosta ples vestalk in gladiatorski boji. Sledilo bo rimsko kosilo v centru Ptuja z možnostjo fotografiranja z Rimljani pred Orfejevim spomenikom. Zvečer pa bo večerni spektakel z zasedanjem senata.

Nedelja bo v znamenju celodnevnega otroškega tabora, kjer bodo otroci ves dan spoznavali in izvajali rimski način življenja ter običaje. Obiskovalci prireditve pa se bodo lahko zabavali na rimski način. X. Rimske igre bodo sklenili z blagoslovom glavnega stebra za XI. Rimske igre.

Kot je povedal predsednik omenjenega društva Andrej Klasinc, so že ob lanskem odprtju kampa na novem prizorišču na Štukih napovedali širitev aktivnosti. Prav tam so uspešno izvedli Rimske igre, ki postajajo ena največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

"Letos smo uredili del kampa za parkovno površino, vinograd, servisne storitve, parkiranje, možnost kampiranja in v obstoječem delu dodali tematske elemente. Aktivnosti bomo tako v naslednjih letih razvijali na področju stare obrti," je pojasnil Klasinc. V kampu bodo tako potekale različne dejavnosti, od lončarstva in opekarstva do kovaštva, tesarstva in kamnoseštva, pa tudi sadjarstva, zeliščarstva in cvetličarstva.

Po besedah Klasinca je Rimski kamp Poetovio njihov največji projekt, ki ga želijo fazno dograjevati in dopolnjevati, saj ima po svoji inovativnosti velik potencial za uspešno turistično zgodbo. Tudi zato je prebuditev in oživitev 2000 let starih dejstev, običajev in mogočnosti imperija za društvo velik izziv, ki jim daje zagon za uresničitev drznih ciljev, je še povedal Klasinc.

Letošnji dogodek bo namenjen tudi počastitvi zbora vojskovodij v Petovioni, na katerem jih je Markus Antonius Primus nagovoril, da so potrdili Vespazijana za cesarja. To se je zgodilo leta 69, ko je v takratnem rimskem taboru potekal zbor vojskovodij Podonavskih legij.

Takratni Ptuj - Poetovio je imel čez 40.000 prebivalcev, od tega do 10.000 vojščakov. Bil je zadnji branik imperija, s kovnico denarja, carinsko upravo in davkarijo. Bil je največje mesto daleč naokrog. Na temeljih stare jantarjeve poti je bil že takrat trgovsko središče.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del