Quantcast
Radio1_v_zivo


Imaš posteljnino v eni izmed teh DVEH BARV? Ko izveš za kaj gre, jo boš ZAVRGEL!
OMG/WTF | 10. 8. 2017 4:22
To so ''male pošasti,'' ki prežijo nate pa sploh ne veš
Ključne besede:     posteljnina    stenice    vzmetnica    rdeča    črna    barva    vpliv    človek
Ko napadejo posteljne stenice ...

Si že kdaj slišal za ''malo pošast,'' ki sliši na ime stenica? Naj bi šlo za nekaj najbolj nadležnega, sploh, če se pojavi v tvojem domu ali še huje na tvoji postelji.

Najpogosteje žrtev pičijo takrat, ko spi in ne čuti pika, saj stenice vbrizgajo anestetik. S prvim ugrizom v telo spustijo snov, ki omrtviči kožo in hkrati preprečuje, da bi se kri strjevala.


Nemudoma zamenjaj rdečo ali črno posteljnino!


Nedavna študija je namreč pokazala zelo zanimivo odkritje, ki je marsikoga presenetilo. Posteljne stenice privlačijo tudi barve posteljnine in jih lahko z določeno barvo dobesedno privabiš na svojo posteljo ali vzmetnico. Ugotovili so, da stenice obožujejo rdečo barvo, ki spominja na barvo krvi in se v njej ali na njej najraje zadržujejo. Sledi ji črna barva, ki jih prav tako premami. Zamenjaj svojo posteljnino za bolj svetle barve ali drugače povedano barve, ki niso v pretirano rdečih ali črnih kombinacijah.
Stenica je žuželka, ki je človeku velik škodljivec, ena izmed najbolj znanih pa je posteljna stenica (Cimex lectularius). Ob besedi stenica največ ljudi pomisli na posteljno stenico iz družine zajedavskih stenic (Cimicidae), ki se prehranjuje s človeško krvjo in znajo zelo boleče pičiti. Zaradi izboljšanih higienskih razmer je postala v svetu že redka, vendar lahko še vedno naletimo nanjo in se jo le s težka znebimo.


Hranijo se lahko tudi do 10 minut brez prekinitve. Ni znano, da bi prenašale bolezni, vseeno pa mesto vboda zateče in srbi. Žrtve lahko velikokrat trpijo zaradi nespečnosti, ki jih prinašajo stenice s pikom. Če si do sedaj mislil, da so krvi komarji za srbečico in madeže je prav mogoče, da imaš tokrat opravka s stenicami. 

Za Slovenijo je znanih okoli 600 vrst stenic, glede na podatke iz sosednjih držav in stanje raziskanosti pa ocenjujejo, da je dejansko število precej večje.

Posteljne stenice lahko nevede v svoj dom prineseš z novo posteljnino, si jo nedvno kupil v trgovini ali iz hotelskih omar, kjer si imel svoje obleke.

So trdožive živali, ki si najdejo svoj dom v vzmetnici, pohištvu, električni vtičnici ali celo telefonu.


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del