Quantcast
Radio1_v_zivo


4 najbolj NEVARNE ŽIVALI v Sloveniji, ki lahko ogrožajo človeka
Zanimivo | 9. 8. 2017 8:19
Zaščiti se pred njimi, nekaterim pa se preprosto izogibaj
Ključne besede:     živali    nevarnost    Slovenija    človek    zaščita    ogrožanje
''Kaj?!? Psi smo na prvem mestu?!''

Na svetu prebiva mnogo živali, ki človeku niso nevarne in so seveda tudi tiste, ki ga ogrožajo. Po svetu naj bi zaradi pika komarjev vsako leto umrlo kar 2 milijona ljudi, sledi pa mu azijska kobra, ki pokonča na leto 50.000 ljudi. Potem imamo tukaj še: avstralsko meduzo, velikega belega morskega psa, krokodili, beli medvedi, itd.

Kaj pa pri nas?

Slovenci imamo različne izkušnje z živalmi, zato smo našli podatke z Inštituta za varovanje zdravja, kjer so spregovorili o najbolj nevarnih živalih pri nas. Z nekaterimi smo v vsakdanjem stiku, z drugimi pa le, če stopimo v njihovo življenjsko okolje (se pravi v gozd). 


1. PES
Čeprav pes velja za človekovega najboljšega prijatelja in za eno najbolj prijaznih živali, beležijo največ napadov ravno od tega štirinožnega kosmatinca. 
V Sloveniji so v preteklih letih zabeležili preko 4500 obravnav poškodb zaradi ugriza psa. Zaradi stekline pa je bilo cepljenih tudi do 330 ljudi, ki so prišli v bližnji stik s psom. 

Seveda pa je vse odvisno od lastnikov, ki so zadolženi za njegovo vzgojo in skrb, saj v večini primerov pes ni sam kriv, da napade - ali se brani ali pa živi v okolju, ki je zanj popolnoma neprimerno.


2. OSA, ČEBELA, SRŠENI
Gre za najbolj nevarne živali pri nas iz vidika, da je mnogo ljudi alergičnih na njihov pik, kar lahko pripelje tudi do smrtnih izidov. Letno je kritičnih primerov zaradi pika v Sloveniji obravnavanih več tisoč primerov. Prišlo pa je tudi do smrtnih žrtev (v zadnjih letih naj bi pikom podleglo približno kar 10 ljudi).


3. KLOP
Še ena izmed najbolj nevarnih živali oz. insektov v Sloveniji. Z infekcijske klinike v Ljubljani ugotavljajo, da za klopnim meningoencefalitisom zboli na sezono od 100 do skoraj 400 ljudi, za tako imenovano Iymsko boreliozo pa oboli okoli 6300. Zaradi klopnega meningoencefalitisa je v Sloveniji v zadnjih desetih letih umrlo celo 8 ljudi.


4. KAČA
Kače pri nas niso tako nevarne kot drugod po svetu, a imamo kar 3 najbolj strupene: gad, modras in laški gad. Če te piči ena izmed teh treh kač, naj ne bi bilo razloga za preveliko skrb, saj bi ta morala človeka pičiti v žilo ali v obraz in zadeti zelo natančno, da bi prišlo veliko strupa v telo in bi prišlo zaradi tega do smrtnega izida. Kljub temu je naše zdravstvo dobro opremljeno z učinkovitimi protistrupi. Od leta 2010 do letošnjega julija 2017 naj bi se v ljubljanskem kliničnem centru zaradi ugriza zdravilo 51 ljudi. Zaradi pika kače pa pri nas že več kot 30 let ni umrl nihče.


Ostale živali pri nas, ki so nevarne, a človeka ne ogrožajo v njegovem vsakdanjem življenju: 


DIVJI PRAŠIČ
V Sloveniji je bilo zabeleženih že preko 2000 poškodb in ugrizov teh sesalcev. Gozdni delavci odsvetujejo srečanje s to zverino, saj je kolerične narave in se pri srečanju s tabo nikakor ne bo umaknila tako, kot bi se medved, ampak se bo zapodila vate. Je zelo hitra in če te ujame so poškodbe lahko zelo hude.


MEDVED
Strokovnjaki se sicer ne strinjajo, da bi bil medved ena izmed najbolj nevarnih živali pri nas, saj naj bi šlo tu predvsem za obnašanje človeka v gozdu. Gozd je namreč dom medvedov in s poseganjem v njegov življenjski prostor smo mi tisti, ki smo velikokrat krivi, da do napadov sploh pride. Pravijo, da moramo spoštovati njegov prostor in se temu primerno obnašati.

Prav tako lahko medveda opozoriš, da si v bližini (z žvižganjem, tolčenjem s palico itd. - ne zganjaj prevelikega hrupa). V Sloveniji naj bi živelo približno 500 medvedov, vsako leto zabeležijo od 1 do 3 napade na človeka. 


MEDUZA
Meduze so v slovenskem morju nedolžne, a se vsako leto najde nekdo, ki ga to morsko bitje opeče. Opekline niso življenjsko nevarne, znajo pa biti zelo neprijetne in malce boleče. Minejo počasi, posledic ni. So pa drugod po svetu zelo nevarne.


ŠKORPIJON
Škorpijon je nevaren, ampak ne pri nas. Naši škorpijoni imajo majhno želo in zelo težko prodrejo v človeško kožo. Pri nas protistrupov ne uporabljajo, saj so reakcije v stiku s škorpijonom pri nas v primerjavi z drugimi državami povsem normalne in človeku nič nevarne. Je pa srečanje z njim neprijetno, sploh, če se nahaja v prostoru, kjer domujete.


LISICA
Z lisicami največkrat povežemo steklino, pri čemer pa moramo bolj paziti naše domače živali, ki hitreje pridejo v stik z njimi (beri: pes ali mačka). Potepuške mačke v zadnjem času prinašajo večjo nevarnost za človeka, saj se dejansko nahajajo in gibajo v našem življenjskem okolju ter širijo bolezni. Zato priporočajo, da svoje hišne ljubljenčke, kot sta pes in mačka redno cepite.


VOLK
Srečanje z volkom ni pogosto, saj se držijo stran od naseljenih območij. Če se zgodi, da v gozdu v zimskem času naletiš na to žival, bodi kar se da previden. Lahko gre za sestradanega volka, ki je zelo nevaren, saj je lačen. Seveda se najprej loti manjših gozdnih živali, a vseeno je dobro, da človek to žival spoštuje, saj je veliko vprašanje, kaj bi volk storil v izrednih razmerah.