Quantcast
Radio1_v_zivo


Dogovora o žičniških napravah na Mariborskem Pohorju ni
| 7. 8. 2017 8:34
Zadnjo besedo bo imelo sodišče
Ključne besede:     Mariborsko    Pohorje    dogovor    Marprom    
 Žičnice na Mariborskem Pohorju
Žičnice na Mariborskem Pohorju

Mariborska občina in stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski oziroma preko njega Družba za upravljanje terjatev bank kljub več opravljenim cenitvam še vedno niso našli dogovora glede odkupne vrednosti žičniških naprav, ki jih je občina preko Marproma po stečaju družbe prevzela v upravljanje. Odločitev so prepustili sodišču.

Kot je razvidno iz zadnjega objavljenega rednega poročila stečajnega upravitelja, je bilo za sklenitev dogovora z Mestno občino Maribor izvedenih že več mediacijskih in zunajsodnih srečanj, ki pa kljub pridobitvi zahtevanih dodatnih cenitev niso bila uspešna. Ob tem je Dubrovski pojasnil, da bo zato potrebna sodna določitev odkupne vrednosti izločenega premoženja, pri čemer pa je postopek v teku.

Na to temo je pred časom na vlado vprašanje naslovil mariborski državni svetnik Rudi Matjašič, ki ga je zanimalo, kakšne so sploh obveznosti Mestne občine Maribor iz naslova koncesijske pogodbe. Od tam so mu preko ministrstva za infrastrukturo odgovorili le, da zakon o žičniških napravah pristojnost podelitve koncesije za graditev žičniške naprave nalaga občinam in ne vladi, zato višine finančne obveznosti občine do Športnega centra Pohorje ne morejo podati. Stečajni upravitelj je od mestne občine sprva terjal 17 milijonov evrov, kolikor je knjigovodska vrednost premoženja. Ko je že kazalo, da se bodo vse strani v okviru mediacije uspele dogovoriti za okoli sedem milijonov evrov, občina na tako vsoto ni pristala in je predlagala novo cenitev. Tudi ta pa jo je februarja očitno presenetila, saj je znašala 14,5 milijona evrov, zato do dogovora še ni prišlo, na občini pa zagovarjajo stališče neodplačnega prenosa lastnine iz DUTB na njih. Ker sta druga dva koncedenta, država in občina Ruše, zavrnila prevzem žičniških naprav, je sodišče že lani odločilo, da sedežnica Pisker in žičniške naprave na Ruškem Pohorju postanejo del stečajne mase.


Stečajni upravitelj po dveh neuspelih dražbah zdaj pripravlja tretjo prodajo vsega premoženja na Areškem Pohorju. Premoženje bo zdaj skušal prodati v paketu po znižani izklicni ceni dobrih 6,8 milijona evrov, manjši del preostalega premoženja na Mariborskem Pohorju pa prav tako v paketu po izklicni ceni 343.500 evrov.

Sicer pa je Dubrovski v okviru stečajnega postopka od decembra 2015 izvedel pet sklopov javnih dražb, na katerih mu je uspelo prodati premoženja v skupni vrednosti dobrega 1,5 milijona evrov. Naslednji sklop dražb načrtuje konec septembra, pri tem pa bo zimsko opremo prvič poskušal prodati tudi na mednarodni spletni dražbi v izvedbi dunajskega Bidneta.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del