Quantcast
Radio1_v_zivo


S to VROČO metodo ji je v ENEM popoldnevu uspelo pokuriti več kot 2.000 kalorij!
Oglas | 5. 9. 2017 9:00
Odletela je brisača in 5 kilogramov - brez telovadbe!
Ključne besede:     savna    vročina    zanimivo    sprostitev
Slika je simbolična.

Pred kratkim smo naše poslušalce povprašali, kaj počnejo, ko je zunaj tako vroče, kot je bilo ob zadnjih vročinskih valih. 34-letna Neža nas je presenetila z odgovorom: "V savno hodim!" Odločili smo se, da jo kontaktiramo in to je njena zgodba.

 

Neža zase pravi, da je ena tistih, ki sovraži vse v povezavi s športom in pretirano telovadbo. Rada si privošči dolge sprehode, kratko kolesarjenje in še raje kot to, lenarjenje ter uživanje v dobri hrani.

 

"Ne bom lagala, že od nekdaj sem debeluška, čeprav zase raje rečem, da sem simpatično baročno zaobljena. Seveda sem preizkusila vse mogoče hitre diete, čarobne praške in shujševalne steznike, kako ne bi, saj vendar obljubljajo rezultate praktično čez noč. In kdo ne bi šel rad po vikendu v službo vidno ožji v pasu in bil videti naravnost fantastično? Saj vem, da mi prikimavaš. No, roko na srce, se nič od tega ni zgodilo, diete sem sicer izpeljala do konca, a kaj, ko so se kilogrami vrnili, steznik pa mi zaradi svoje ozkosti kaj več od zarez na bokih ni prav nič ustvaril.

 

Potem pa se je lanskega julija moj mož Matija med igro košarke poškodoval in si močno natrgal stegensko mišico, tako močno, da mu je zdravnik celo odsvetoval nadaljnje športanje. V največji vročini se je na moje veliko presenečenje in po priporočilu skupnega prijatelja odpravil v savno. Savno? Pri teh visokih in nečloveških temperaturah? Pa ta ni normalen, sem si mislila in mislim, da to celo na glas povedala. Po le nekaj obiskih je Matija opazil, da ga mišica boli bistveno manj in ne samo to, še celo nekaj malega je shujšal. Kako prosim? Hujšanje? Prodano!Matija je opazil moje navdušenje nad opazno izgubo njegove teže in me za rojstni dan presenetil z darilnim bonom za savno in kopanje v hladnem bazenu. Bon sem sicer sprva želela prihraniti za zimske mesece, potem pa mi je prijateljica rekla, da je v bistvu savna priporočljiva tudi poleti, saj naj bi njena redna uporaba blagodejno vplivala na stres, obenem pa naj bi posledično tako tudi bistveno lažje prenašal vročino, kar pa sem tudi sama že prebrala.  Seveda nisem povsem verjela prav vsega, ampak sem vseeno takšen tip človeka, ki se pusti prepričat. No, v sladoled ne, ga kar samoiniciativno zmažem.

 

In sem šla. Sramežljivo ter rahlo prestrašeno. Spomnim se tistega nerodnega trenutka, ko sem z brisačo ovita sedela v savni in mi je bilo nerodno celo sami pred sabo – skoraj mesec dni je minilo, preden sem se znebila strahu ter sramu in začela v savni sedeti povsem gola. Kaj pa, če kdo pride in vidi moj celulit? Ojoj, in tisto znamenje na moji zadnjici? Vsa ta vprašanja so mi švigala skozi glavo, ko je v savno vstopilo mlado dekle, k je imelo polno telo modric in brazgotin, ki so ostale od šivov. Grozno, zagledala sem se v njene brazgotine, čeprav sem hotela delovati, kot da ne vidim ničesar. Samozavestno je odvrgla brisačo in se prepustila vročini infrardeče savne. Videla me je, kako si nerodno popravljam brisačo in se skrivam pod njo. Ne bom pozabila, ko mi je rekla: ''Veš, ko boš na svoji koži občutila vse te pluse savnanja, se boš bistveno manj obremenjevala s svojo postavo. Meni na primer zelo pomaga pri bolečinah in to mi je pomembneje od tega, da imam po telesu brazgotine. Aja, pa do 2.000 kalorij lahko pokuriš, sam' povem!«

 

Zadelo me je kot strela z jasnega. Naslednjič sem odvrgla brisačo in se predala sprostitvi. Od tistega trenutka je bila savna zame moj sveti tempelj. Spoznavala sem se z njo in njenimi blagodejnimi učinki, v katere sem dolga leta dvomila. Sama sebi nisem mogla verjeti, ko sem začela hoditi ob bazen, kjer si lahko popolnoma gol. Ja, jaz, ki sem bila nekoč zavita v brisačo do vratu. Tako samozavestno sem ležala in se kopala v bazenu – popolnoma gola. Zdelo se mi je, da končno sprejemam svoje telo, sem bolj samozavestna in da dejansko čutim spremembe. Ljudje so me začeli spraševati, kaj neki sem spremenila na sebi, da tako žarim in, če morda nisem bila pri plastičnem kirurgu. In ne samo to, dejansko sem tudi sama shujšala za dve konfekcijski številki, brez telovadbe, bolj zdravim načinom prehranjevanja in to, da sem svoje maščobne blazinice pač grela v savni. Pa še dve uri zase imam in sem odmaknjena od ponorelega sveta. Zakaj hudiča se nisem tega spomnila prej?!"

  

Nežina zgodba nam ni dala miru - sploh ta del o hujšanju. Je res mogoče, da porabljaš kalorije, medtem ko sediš v vročem prostoru? Za odgovor na to vprašanje smo poklicali Kozmetiko in savno Fanči, kje so prepričani, da savnanje blagodejno vpliva na telo in duha in so že desetletja naslov za domačnost, sproščenost, udobje in mir. 

"Tako je, vse to drži. V 40 minutah IR savnanja človek porabi od 900 do 2.400 kalorij."

Za primerjavo porabi 75 kg težak človek v 30 minutah vadbe pri:

  • veslanju 800 kalorij
  • kolesarjenju 300 kalorij
  • plavanju 400 kalorij
  • golfu 200 kalorij
  • teku 400 kalorij
  • hoji 200 kalorij
  • tenisu 330 kalorij
  • squashu 680 kalorij
  • sekanju lesa 330 kalorij
  • maratonskem teku 790 kalorij.

 

OK, prodano! :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del