Quantcast
Radio1_v_zivo


Stroški gašenja požara v Kemisu in poznejših intervencij ter analiz dobrega pol milijona evrov
| 21. 7. 2017 12:50
Največ stroškov so imeli vrhniški gasilci
Ključne besede:     požar    Kemis    stroški
Ob gašenju požara v vrhniškem podjetju Kemis, kasnejših nujnih interventnih ukrepih ter analizah za oceno vpliva požara je nastalo za dobrega pol milijona evrov škode, je razvidno iz končnega poročila medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti v zvezi s posledicami požara v Kemisu. Poročilo mora obravnavati še vlada.
Gasilska zveza Vrhnika je imela skupaj 187.254 evrov škode. V gašenju požara, ki je v vrhniškem podjetju za ravnanje z odpadki Kemis izbruhnil 15. maja letos, je sodelovalo okoli 350 gasilcev iz več gasilskih društev z Vrhnike in nekaterih drugih krajev. Med drugim so na pomoč priskočili tudi ljubljanski, kranjski, cerkniški in logaški gasilci.
Kot je razvidno iz končnega poročila, je imela Gasilska brigada Ljubljana v tej intervenciji 44.427 evrov stroškov, Gasilska brigada Kranj 9425 evrov, Gasilska zveza Cerknica 5051 evrov, Gasilska zveza Logatec za 11.955 evrov, poklicni gasilci podjetja Kovinoplastika Lož pa 506 evrov stroškov.
Javno podjetje VGP Drava, ki je v dneh po požaru čistilo bližnji potok Tojnica, v katerega se je ob gašenju zlila velika količina gasilnih voda, pomešanih z različnimi kemičnimi snovmi, je imelo za 84.349 evrov stroškov. Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) 9574 evrov stroškov, Uprava RS za zaščito in reševanje pa 4636 evrov stroškov.
Kar nekaj stroškov so zabeležile različne inštitucije, ki so po požaru izvajale analize ter sodelovale v mobilnih enotah na terenu. Tako je imel Nacionalni inštitut za javno zdravje 73.709 evrov stroškov, povezanih z aktivnostmi po požaru v Kemisu, Agencija RS za okolje 73.528 evrov stroškov, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa 29.115 evrov stroškov, je razvidno iz poročila.
Ni pa še znano, kakšno škodo je požar povzročil v samem Kemisu. Prav tako po njihovih navedbah tudi še niso znani stroški sanacije potoka Tojnice.
Prav tako v Kemisu še nimajo dokončnih podatkov o količini odpadkov, ki so zgoreli v požaru.
Policijska uprava Ljubljana še ni zaključila preiskave vzrokov požara. Tudi v Kemisu pravijo, da še čakajo na zaključek dela policije.