Quantcast
Radio1_v_zivo


V Beli krajini znižujejo odpadke
| 19. 7. 2017 17:34
Jurjevanje prva slovenska prireditev z manj odpadki
Ključne besede:     jurjevanje    Črnomelj    Bela krajina    manj odpadkov

V Razvojno informacijskem centru RIC Bela krajina so si letos zadali cilj, da bo 54. jurjevanje, ki je potekalo konec junija v Črnomlju, prva prireditev brez odpadkov. Priprav so se lotili zagnano, sledili so smernicam, ki so jih za projekt postavili Ekologi brez meja. Vključili so črnomaljsko Komunalo, na prizorišče namestili sedem mini eko otokov, ponudnikom gostinskih storitev so razdelili vreče za odpadke, namestili so štiri pitnike za vodo, dva ostajata v starem mestnem jedru Črnomlja na voljo občanom, v uporabi so bili bio razgradljivi krožniki in pribor.

 

 

Da bi dosegli cilj in postali prva slovenska prireditev brez odpadkov, bi morali skupno količino odpadkov znižati za 30 odstotkov glede na leto prej in 90 odstotkov skupne količine odpadkov ločiti po frakcijah. Prvi pogoj so celo presegli, količino odpadkov so znižali za 35 odstotkov, ni jim pa uspelo izpolniti drugega pogoja, predvsem zaradi nekaterih ponudnikov, ki niso upoštevali navodil. Pravilno ločili so le 65 odstotkov vseh zbranih odpadkov. Sicer pa so zbrali 720 kg odpadkov, lani 1100 kg. 

 

Z rezultatom so zadovoljni, saj tako ostaja jurjevanje prva slovenska prireditev z manj zbranimi odpadki, drugi cilj pa se bodo potrudili doseči prihodnje leto na 55. največjem slovenskem folklornem festivalu.