Quantcast
Radio1_v_zivo


Previdno v gore!
| 17. 7. 2017 9:34
Policisti pozivajo k premišljenim odločitvam in k previdnosti v gorah
Ključne besede:     gore    policija    previdnost    nesreče
Policija

Med  vikendom  se  je zgodilo več dogodkov v naravnem   okolju,   kjer  je  bilo  potrebno  posredovanje  policistov  in reševalcev.  V Bohinju se je pri padcu med kanjoningom zaradi neupoštevanja varnostnih  navodil  v  petek  opoldan  huje  poškodovala  tujka;  v soboto dopoldan  si  je planinka pri sestopu z Male Mojstrovke poškodovala nogo; s Planike je bila prepeljana planinka, ki je padla zaradi slabosti; iz Doline sedmerih jezer je ekipa za helikoptersko reševanje reševala planinko, ki je v  gorah  obstaja  zaradi izčrpanosti in slabosti; še ena planinka je padla pred Vodnikovo kočo in se poškodovala; dva plezalca pa sta ostala zaplezana v  Severni Triglavski steni. Oba je rešila ekipa za helikoptersko reševanje v  gorah. 
Velikokrat  so  taki  dogodki  posledice  neupoštevanja  lastnih zmožnosti,  kar  sodi  v  segment načrtovanja ture, ki mora biti prilagojen lastnim  sposobnostim,  veliko  pa  k  nesrečam  doda še neprevidnost. Zato na PU Kranj ponovno apelirajo na planince in pohodnike, naj upoštevajo osnovna pravila za varno gibanje v gorah in naj ture sploh ne začnejo, če niso ustrezno pripravljeni in prepričani vase.

 Ljudem,  ki  se  bodo  zadrževali  v  gorah  sporočajo,  naj premislijo,  kašno  doživetje  si  želijo  in  da  naj  se na turo v izogib tveganjem ustrezno pripravijo.

Predvsem naj:
   -    načrtujejo vzpon in ga že v načrtovanju prilagodijo svojim
      psihofizičnim zmožnostim;
   -    nižjih hribov in vzpetin naj ne primerjajo z visokogorjem, ker višje
      kot gredo, bolj pripravljeni in bolj opremljeni morajo biti;
   -    jasno je, da za krajši vzpon ni toliko načrtovanja, je pa vseeno
      treba preveriti vsaj vreme, pot, opremo in se prepričati če pot
      zmorejo;
   -    upoštevati morajo svoje zmožnosti in pravočasno odnehati, ker bodo na
      vrhu šele na pol poti – še vedno je treba sestopiti v dolino;
   -    upoštevati morajo vremensko napoved in spremljati vreme, ki je ta
      teden zelo spremenljivo in so taki tudi obeti – možni so vremenski
      preobrati s plohami in nevihtami;
   -    naj ne začnejo z vzponom, če je vreme že slabo;
   -    računajo naj na nevihte, ki jih spremljajo strele;
   -    v gore naj se odpravijo dovolj zgodaj, ko še ni prevroče;
   -    zelo pomembna je ustrezna oprema in pohodna obutev;
   -    uporabljati je treba označene poti – na to pohodnike na poteh
      opozarjajo markacije;
   -    hodijo naj vsaj v dvoje, sicer je pomoč bolj kot ne odvisna od sreče;
   -    naj ne uživajo alkohola;
   -    vpisujejo naj se v knjige obiskov v gorskih kočah in na vrhovih, ker
      je to pomembno, če se jim na poti kaj zgodi in bo potrebno iskanje;
   -    otrokom naj prilagodijo turo;
   -    če niso vešči gibanja v gorah, naj si zagotovijo pomoč gorskega
      vodnika.

Z  izvajanjem vsaj teh osnovnih ukrepov bodo planinci odpravili levji delež tveganja  v  gorah,  ki so kraji ekstremov, in bodo zelo prispevali k svoji
varnosti. Nevarnosti v gorah je namreč veliko, so pa mnoge  predvidljive in
njihovo prepoznavanje planincu lahko rešijo življenje.

Najbolj  pogoste  nevarnosti  so  zlasti  padci, zdrsi, padajoče kamenje in različna  bolezenska  stanja, kar so vse situacije, ki so se letos v veliko primerih  že  dogajale.  Pri  plezanju so se lomili oprimki, poškodovani so
bili  tudi  izkušeni  alpinisti,  pohodniki so ostajali ujeti v razbesnelih nevihtah  in jih je bilo treba reševati, ker niso bili več zmožni vrnitve v dolino;  nekateri  so  zaradi nepoznavanja terena zahajali s poti, nekateri ture niso prilagodili svojim zmožnostim, veliko je bilo padcev in zdrsov in tudi reševanj obolelih, nevarnosti so povzročale strele ipd.

Kronični  bolniki  in  alergiki  naj  imajo  pri sebi vedno zdravila zaradi morebitnega  nenadnega poslabšanja njihove osnovne bolezni, vsi planinci pa naj se v gore odpravijo s kompletom prve pomoči.

Možnost  padajočega  kamenja  je  večja  pod  stenami ali pa na meliščih in izpostavljenih  poteh. Povsod tam je priporočljiva uporaba čelade, ki lahko zelo  pomaga  tudi  pri  preprečevanju  poškodb  pri  padcih  in  zdrsih. V
visokogorju  je  čelada  zato  zelo  priporočljiva tudi na preostalih delih poti.

V nesreči morajo planinci v prvi vrsti ohraniti trezno glavo, ostati morajo mirni  in  prisebni.  Če  potrebujejo  pomoč,  so  se izgubili ali so priča nesreče,  naj  hitro ocenijo situacijo, poskrbijo naj za varnost, če je kdo poškodovan  ali  bolan,  pa  naj  ga  pregledajo  in nudijo pomoč ter takoj pokličejo na številko 112 ali 113!

Za   obiskovalce  gora  velja,  naj  ne  mahajo  helikopterju,  če  niso  v nevarnosti!  Ko  se  rešuje  s  helikopterjem, policisti še opozarjajo, naj tisti,  ki  se  znajdejo v njegovi bližini takrat počepnejo ali se usedejo, poskrbijo naj za predmete, helikopterju pa naj se nikoli ne približujejo. 

Planinci  naj  se za obisk gora odločajo zelo premišljeno in preudarno, saj vseh  tveganj nikoli ne bodo mogli izničiti in morajo biti vedno in ves čas pripravljeni  na  vse.  Z vzponom pa naj sploh ne začnejo, če niso ustrezno pripravljeni  ali  zanesljivi  –  bolje je, da ne tvegajo, ker bodo sebe in druge spravili v nevarnost.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del