LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

11 znakov turističnih restavracij, kjer strežejo ZANIČ hrano!

Da si na dopustu ne boš pokvaril okusa
Ključne besede: restavracija, dopust, hrana,nekvalitetno, znaki, morje
Na svetu je ogromno restavracij in povsod lahko najdeš dobro ter seveda tudi slabo hrano. Razlike med njimi lahko opaziš že na daleč, včasih pa se moraš o tem prepričati s tem, da si pozoren na določene detajle, ki se dogajajo v sami restavraciji. Poglej si, nekaj tipičnih znakov, ki ti lahko povedo, da hrana ne bo kaj prida in si ne boš pokvaril dopusta.1. Meniji vsebujejo prelepe fotografije s hranoKo odpreš meni in pred seboj zagledaš slike hrane, se ti avtomatsko začnejo cediti sline. Meso iz žara, ribe, pice, hamburgerji, morske rižote, vse to in še več, kar tvoje oči dobesedno premami. Te ''slastne'' fotografije pa velikokrat niso posnete v tej restavraciji in to s hrano, ki jo pripravljajo oni. S simboličnimi fotografijami, kjer vse izgleda lepo, privabljajo stranke in jih tako rečeno delajo ''lačne,'' na krožniku pa se pojavi povsem druga zgodba.2. Vonjave v restavracijiČe v restavraciji zavohaš vonjave po starem olju, na katerem se je pekla riba in premočen vonj zažganega česna ali čebule, se raje obrni in pojdi drugam. Zažgane vonjave niso nikoli dobra reklama. To pomeni, da v kuhinji nimajo preveč izkušenj, jim primanjkuje prakse in morda celo higiene.3. Restavracija ima prevelik izbor hraneDobra restavracija običajno nikoli ne streže jedi iz več različnih kuhinj. Če je njena ponudba od a - ž v vseh letnih časih, potem se je potrebno vprašati o sami svežini sestavin in kakovosti kuharjev. Če restavracija nudi pice, hamburgerje in tradicionalno hrano nekega naroda, mehiške specialitete, ribje jedi in povrhu vsega še vegeterijanske menije, potem bodi pozoren, kaj bo na krožniku.Tisti, ki se je izšolal za picopeka, je vprašanje, če bo dobro pripravi suši. 4. Bodi pozoren na svežino sestavinNajbolje je zaviti v restavracije, ki svoje jedilnike spremenijo glede na sezono. Pozimi tako ne nudijo svežega paradižnika, ampak kot prilogo ali solato ponudijo zelje. 5. Zanemarjene posode za sol, poper, olje in kisČe opaziš, da so posode za sol in poper umazane, je okoli njih zasušen poper ali je sol polna ''grudic'' ter ne gre ven iz posode, potem ti že to lahko pove veliko. Govorimo seveda o kvalitetnih restavracijah, ki se oglašujejo za dobre. Posoda, kjer se nahaja olje ali kis je mastna in okoli nje so zasušeni ostanki olja? Ne, hvala.  Dober primer je tudi ta, da so popolnoma prazne ali je olje precej redčeno z vodo.6. Preveč jedi z mletim mesomZ mletim mesom seveda ni nič narobe in zna biti še kako okusno, če je pravilno pripravljeno ter postreženo. Kadar pa je govora o restavracijah, ki jih obiščeš na morju v času dopusta, potem se jim skušaj izogibati - sploh tistim, kjer je vsaka jed z mletim mesom. Mleto meso je specifično in nikoli ne veš, kaj dobiš.7. Slab kruhČe ti v restavraciji prinesejo star kruh, bodi prepričan, da bo tudi ostala hrana bolj kot ne slaba. Že v postrežbi kruha lahko oceniš, koliko da določena restavracija na svežost in pripravo hrane. Slab kruh je dober razlog, da vstaneš od mize in zapustiš restavracijo.8. Tartufi, ki imajo prenizko cenoČe opaziš, da ima restavracija na meniju zelo poceni tartufe, potem tukaj nekaj ''smrdi''. Poceni tartufi ne obstajajo, razen, če so neki nadomestki, ki pa so neprimerljivi s pravimi.9. Zanemarjeni toaletni prostoriToaletni prostor prav tako dosti pove o določeni restavraciji in njeni higieni nasploh. Če je toaletni prostor čist, nima neprijetnih vonjav, ima toaletni papir, brisačke za roke, milo in vse kar wc potrebuje, potem je to že velik plus, da restavracija ve, kako poskrbeti za goste tudi takrat, ko morajo opraviti potrebo.10. Natakarji se obnašajo neprofesionalnoTudi obnašanje natakarjev in njihov pristop je zelo pomemben. Primerna obleka, obutev in urejen videz so prav tako pomembni, da veš, da je restavracija dobra in strežejo kvalitetno hrano. Osebje, ki zna postreči, pravilno nosi krožnike, je vljudno in s tabo ravna prijazno ter ustrežljivo, zagotovo streže v restavraciji na nivoju. Če opaziš, da natakar nima ravno občutka za strežbo in kuhar ni primerno oblečen, potem se je za vprašati na kakšnem nivoju so.11. Ne strežejo sezonske hraneRazlog, da zapustiš restavracijo pa je tudi ta, da v njej ni moč dobiti sezonske hrane. Se pravi, da v poletnem času sploh ne strežejo morske hrane, čeprav so ob morju.