Radio1_v_zivo


"Car sharing" kmalu v Mariboru
| 14. 7. 2017 7:02
Predstavitev sistema bo v Europarku med 17. in 21. julijem
Ključne besede:     Car    sharing    Maribor    Europark
 Izposoja avtomobilov bo možna preko telefonov
Izposoja avtomobilov bo možna preko telefonov

Sistem souporabe vozil ali »car sharing« bo kmalu na voljo tudi v Mariboru. V ta namen bo podjetje Avantcar Mariborčanom v nakupovalnem središču Europark med 17. in 21. julijem v živo predstavilo delovanje sistema Avant2Go in vse zanimive funkcionalnosti, ki mobilnost naredijo še preprostejšo in dostopnejšo.

Z eno besedo, vaš pametni telefon obenem postaja ključ in denarnica vaše mobilnosti. Avant2Go je namreč večkrat nagrajeni sistem souporabe vozil, ki v celoti poteka preko uporabniku prijazne mobilne aplikacije, s pomočjo katere uporabnik rezervira razpoložljivo vozilo, ga aktivira, odpelje, zaključi najem in plača.

V Europarku bodo obiskovalcem predstavljali dve 100 % električni vozili. Zraven vozila iz sistema souporabe električnih vozil Avant2Go, ki se po uspešnem začetku v Ljubljani in Murski Soboti sedaj širi še v Maribor in Kranj, bodo predstavili tudi vozilo Tesla Mode S. Ta tehnološka zvezda vizionarja Elona Muska, ki s svojimi inovacijami spreminja globalni pogled na mobilnost, predstavlja najboljšo električno limuzino na svetu. V najzmogljivejši različici zmore več kot 700 "konjev" in dirkaški 3-sekundni pospešek z mesta do 100 kilometrov na uro.

Avant2Go uporabnikom omogoča uporabo vozil kadarkoli in za poljubne opravke znotraj dneva, pri čemer za vozilo plačajo le takrat, ko ga imajo v uporabi. Cena je odvisna od prevožene razdalje in časa uporabe, storitev pa je mogoče koristiti prek aplikacije na pametnem telefonu. S souporabo vozil lahko ljudje stroške mobilnosti znižajo za kar 80 do 90 odstotkov. Odziv v Ljubljani je bil po Čerovih besedah zelo dober in marsikdo od uporabnikov je postal njihova redna stranka, ki se je odrekla lastnemu avtomobilu.

Avantcar je sicer v štirih letih naredil že več kot štiri milijone "električnih" kilometrov, v svoji floti pa ima trenutno 200 vozil na električni pogon. Na slovenskem in hrvaškem trgu ima skupaj nekaj tisoč avtomobilov.

V Ljubljani so lani začeli s 30 vozili na 12 lokacijah, doslej pa so se razširili na 100 vozil in 45 postajališč. Do konca leta 2018 želijo v uporabo dati okoli 500 vozil, s čimer bo v prihodnje v prestolnici zasedenih vsaj 5000 parkirišč manj kot doslej, v žepu Ljubljančanov pa bo ostalo okoli 40 milijonov evrov denarja letno, poudarjajo.

Z vstopom v Maribor želijo ljudem najprej dati izkušnjo, za kar bodo že ta mesec vzpostavili prvih pet postajališč in 10 do 20 avtomobilov. Za zdaj bodo vozila na voljo na Rakuševem trgu, pred Ticem na Partizanski cesti, na Slomškovem trgu, Lentu in Strossmeyerjevi ulici, že jeseni pa bodo postavili dodatnih pet lokacij.