Quantcast
Radio1_v_zivo


Če jemlješ TO vrsto zdravil, nikar ne jej TEGA!
Zanimivo | 16. 8. 2017 8:36
Številko 2 imamo najraje, a le previdno v kombinaciji z zdravili
Ključne besede:     zdravila    hrana    mešanje    uživanje    učinki    slabost    izogibanje    antibiotiki    kombinacije
Določenih zdravil in hrane ni dobro kombinirati med seboj

Določena hrana lahko vpliva na delovanje zdravil in posledično na delovanje človekovega počutja oz. zdravja. Torej, če jemlješ določena zdravila in se še vedno počutiš slabo, potem se vprašaj, kakšno hrano uživaš, saj se določena hrana in zdravila ne smejo mešati med sabo, ker niso učinkovita ali povzročijo različne odzive telesa.

1. Zdravila za holesterol in grenivkaZdravila za holesterol v kombinaciji z grenivko in njo povezanimi sokovi lahko povečajo krvni pretok, kar povzroči nezaželene učinke, ki se najpogosteje kažejo z bolečinami v nogah. 


2. Zdravila za krvni pritisk in bananeČe uživaš tablete za visok krvni pritisk, potem se je dobro izogibati bananam. Kalij je sicer znan po tem, da je dober za telo, a ga ni dobro uživati v prevelikih količinah, saj lahko privede do srčnih težav, ki se kažejo s prehitrim ali nepravilnim bitjem srca. 


3. Zdravila za visok krvni pritisk in mesni izdelkiČe uživaš zdravila za visok krvni pritisk, se izogibaj prevelikemu uživanju mesnim izdelkov (salame, klobase, hrenovke ...). V mesnih izdelkih, kot so klobase, salame in ostale dimljene stvari se nahaja aminokislina imenovana tiramin za katero menijo, da med drugim sproži tudi glavobol. 

Tiramin pa se nahaja tudi v bananah, avokadu, čokoladi in alkoholu.


4. Zdravila za ščitnico in orehiČe jemlješ tablete za ščitnico se izogibaj uživanju orehov. Orehi namreč preprečujejo, da bi se zdravila dobro absorbirala v telo, zato nimajo učinka in privede do številnih težav. Žleza ščitnica je ena izmed najbolj pomembnih žlez z notranjim izločanjem, zato je prav, da se tega zavedaš in stvari lotiš resno.


5. Antibiotiki in mlečnih izdelkiČe si ravno na antibiotkih se skušaj vsaj tisti čas izogibati mlečnim izdelkom, ki vsebujejo visoko raven kalcija in zaradi tega zavirajo delovanje antibiotika. Da bi antibiotiki delovali kar se da najbolje, bi jih moral vzeti vsaj 2 uri pred zaužito hrano, ki pa seveda naj ne vsebuje mleka.


6. Zdravila za srce in sladko korenje Sladki koren vsebuje 6 - 8 % glicirizina, spojine, ki je bolj sladka od namiznega sladkorja. V kombinaciji z zdravili za srce lahko izzove, da tvoje srce deluje nepravilno, kar vodi do resnejših zapletov. Sladko korenje tudi zavira zdravljenje z zdravili za krvni pritisk, ne redči krvi in ne lajša težav za katere zdravila jemlješ - v tem primeru srce.


7. Zdravila proti strjevanju krvi in brusniceČe jemlješ tablete, ki preprečujejo strjevanje krvi, po tem se izogibaj pitju brusničnega soka, svežih in suhih brusnic. Študije so namreč pokazale, da uživanje teh vrst tablet skupaj z brusničnim sokom ne delujejo dobro, kar privede do številnih z zdravjem povezanih težav. 


8. Zdravila za razredčevanje krvi in špinačaČe se ne moreš upreti špinači ni nič narobe, razen, če moraš uživati zdravila za razredčevanje krvi. Če se mešajo določena zdravila pride do koagulacije ali domače povedano do strjevanja krvi.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del