Quantcast
Radio1_v_zivo


Letni kino v Mariboru celo poletje
| 6. 7. 2017 12:15
Od 8. julija do 26. avgusta filmi na prostem ob Dravi
Ključne besede:     Letni    kino    Maribor
 Noč za letni kino
Noč za letni kino

Maribor bo med 8. julijem in 26. avgustom ponujal letni kino ob Dravi na Minoritih. Slednji nastaja v sodelovanju treh partnerjev: Društva za razvoj filmske kulture, Maribor v povezavi z GT22, ki iz tradicije Kina Udarnik in v imenu nadaljnjega boja za vzpostavitev mestnega kina skrbita za kuriranje in selekcijo programa, Lutkovnega gledališče Maribor, ki prispeva izjemno lokacijo avditorija na Minoritih, in podjetja MariBox., ki bo projekt tehnično podprlo z DCP projekcijsko tehnologijo. Za gostinsko ponudbo na prireditvi bo skrbel klub Wetrinsky.

Prva polovica programa bo v znamenju toka glasbe in glasbene zgodovine. Glasbeno-filmski presežki preteklega leta bodo vsak na svoj edinstven način približali nekatere izmed ključnih glasbenih in popkulturnih fenomenov našega časa: Milesa Davisa (ki bo premierno prikazan v Mariboru), Amy Winehouse, Beatlese in Laibache. Pospremili jih bodo vrhunci angleško govoreče neodvisne produkcije, ki jim je skupna predvsem močna družbeno-socialna nota, še kako prisotna tudi v Mariboru in državi: humorna in pretresljiva družinska drama Kapitan Fantastični, nadaljevanje kultne otoške grenko-sladke komedije o avanturah in tegobah štirih škotskih odvisnikov od heroina Trainspotting T2, z zlato palmo in številnimi drugimi festivalskimi priznanji ovenčano kritiko moreče britanske birokracije Jaz, Daniel Blake in po mnenju mnogih najbolje zaigrano dramo leta Manchester by the Sea. Piko na i v mescu juliju bo postavila prva predpremiera letošnjega letnega kina, to je francoska pustolovska biografija Odiseja o fascinantnem življenju in delu pionirja, inovatorja, raziskovalca in filmarja Jacquesa-Yvesa Cousteau-ja.

V drugi polovici bo tok peljal med presežki različnih filmskih žanrov, zvrsti, obdobij in kontinentov. Otvorila ga bo druga predpremira na programu, in sicer novega filma balkanskega filmskega mojstra Emirja Kusturice Na mlečni poti, z zimzeleno in ekstravagantno Monico Bellucci ter režiserjem samim v glavni vlogi . Prvič bodo v Mariboru prikazali tudi enega najbolj odmevnih in občudovanih azijskih filmov leta, misteriozno kostumsko dramo Služkinja, korejskega režiserja Chan-wook Parka. Ogledali si bodo najboljši film lanskega leta po mnenju evropskih kritikov ter evropske filmske akademije Toni Erdmann, nemške režiserke Maren Ade. Žanrsko bosta program zaokrožili animirana mojstrovina Rdeča želva, nizozemskega režiserja Michaëla Dudoka de Wita in japonske produkcije legendarnega Studia Ghibli, ter za potešitev kinotečnih skomin digitalizirana slovenska klasika Dolina miru. Pozabili pa niso tudi na letošnjega presenetljivega dobitnika oskarja za najboljši film, glavno moško vlogo in scenarij - Mesečina.

Izbran program celovečercev bodo dopolnili s predfilmi, s katerimi bomo širši publiki predstavili raznolike mariborske filmske festivale, ki skrbijo za dobro filmsko ponudbo v mestu in širše v Sloveniji: StopTrik, Enimation, Film na oko, Student Cuts, Festival migrantskega filma in Festival LGBT filma. Namen spremljevalnega programa je ljudem približati filmsko festivalsko dogajanje v mestu, izobraziti publiko s programom, s katerim ponavadi nima stika, in povezati posamične organizatorje bolj tesno med seboj za večji pretok izkušenj, znanja in idej ter posledično razvoj filmske krajine v mestu.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del