Quantcast
Radio1_v_zivo


35 let Savaprojekta
| 11. 6. 2010 11:26
Ob jubileju so podarili stopniščno vzpenjalo
Ključne besede:     savaprojekt    Peter Žigante    35 let
vzpenjalo
Gibalno ovirani bodo sedaj lažje prišli v krški Kulturni dom.

Peter Žigante, direktor Savaprojekta
PRENESI DATOTEKO
o stanju v gradbeništvu

Krški Savaprojekt obeležuje 35 let delovanja na področju gradnje objektov in načrtovanju prostora. Direktor Peter Žigante se je spomnil začetkov in predstavil razvoj družbe. Hkrati pa se je dotaknil aktualnega dogajanja v gradbeništvu, ki je v krizi. Naročil je manj, zasebni investitorji so svoje investicije odložili. Ostajajo javna naročila, vendar pa, pravi Žigante, ta čas je treba preživeti. Bolj pomembno je, da bi letos in prihodnje leto našli boljše načine dela in zaslužka. Po njegovem prepričanju se je potrebno vrniti na trge nekdanje Jugoslavije, kjer so včasih že bili. To lahko zanje pomeni velik izziv.

Precej kritik je bilo izrečenih na račun države; nujna je sprememba Zakona o javnih naročilih, saj je po sedanjem prvo in edino merilo cena. Ni pa natančno opredeljeno, kaj za to ceno investitor dobi. Recesija v Sloveniji se po mnenju izvršnega direktorja Aleša Plestenjaka razlikuje od recesije v Evropi. Gospodarska kriza še ni dosegla dna, da bo gradbeništvo iz nje izšlo, bo potrebnih več let.

Gospodarski krizi bo sledila energetska kriza. Na to bi morali misliti že sedaj in pri investicijah bolj upoštevati nasvete načrtovalcev, je mnenja mag. Vinko Vučajnk. Graditi bi morali energetsko varčne objekte in še bolj izkoristiti sončno energijo. V porastu je tudi uporaba fotovoltajike.

Tudi pri izdelavi občinskih prostorskih načrtov je veliko težav, je izpostavila Damjana Frece, ki v Savaprojektu dela na področju urbanizma. Ko izdelajo prostorski načrt za občino, čakajo na soglasje pristojnih ministrstev, recimo kmetijskega in okoljskega, tudi do šest mesec, čeprav je rok 30 dni. Največkrat soglasja prvič ne dobijo in to postopek še zavleče.

Andrej Špiler pa je opozoril na težave pri svetovanju. Pri vsaki investiciji bi morali v trikotniku delovati investitor-izvajalec-svetovalni inženirig. Vendar pa javni investitorji ne delujejo tako. Za vsak projekt je drug razpis in vedno je merilo najnižja cena. Cene svetovanja so zelo padle, na trgu se pojavlja nelojalna konkurenca.

Ob jubileju so nagradili invalide

Včeraj so pripravili tudi strokovni posvet z naslovom „Za boljše življenje in brez ovir". Ob tem so izdali brošuro. Na večerni svečani prireditvi, s katero so zaključili dogodke v jubilejnem letu, pa so Kulturnemu domu Krško predali stopniščno vzpenjalo za gibalno ovirane. Tako se bodo prireditev v tej osrednji krški kulturni ustanovi zdaj lahko udeleževali tudi invalidi. Za stopnišno dvigalo, vredno okrog 18.500 evrov, so donirali 14.500 evrov, preostanek pa so zbrali z drugimi donacijami.