Quantcast
Radio1_v_zivo


Festival Radovljica: preplet glasbe, kulture in zgodovine
| 26. 6. 2017 12:30
35. Festival Radovljica 2017 bo potekal od 5. do 22. avgusta.
Ključne besede:     festival Radovljica    stara glasba    kultura
Na vse koncerte vozi brezplačni festivalski avtobus iz Ljubljane in Kranja.

Festival Radovljica 2017 bo potekal od 5. do 22. avgusta, koncerti bodo tudi letos na dveh lokacijah; deset večerov bo v Baročni dvorani Radovljiške graščine, eden pa v eni najlepših baročnih cerkva na Slovenskem, v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem (Adergas). V dveh tednih in pol se bo zvrstilo deset tematskih sporedov, ki bodo predstavili izredno širok razpon glasbene dediščine. Kar polovica jih je nastala prav za festival in bodo prvič predstavljeni v tej obliki. Letošnji glasbeni mozaik tako sega od 13. do 20. stoletja in prinaša mnoge edinstvene dogodke.

Več festivalskih večerov prinaša glasbo, povezano z ozemljem današnje Slovenije. Na koncertu z največjo zasedbo na festivalu v zadnjih enajstih letih bo prvič po 17. stoletju zazvenela poznorenesančna polifonija iz rokopisov, povezanih z ljubljansko stolnico in gornjegrajsko sostolnico. Že tradicionalno imajo posebno mesto v festivalskem programu projekti, ki poudarjajo nekoč neločljivo povezavo med besedo in glasbo. Letos so to nove glasbene rekonstrukcije pesmi iz staroislandskega epa Edda, ki so ga zapisali v 13. stoletju, večer Monteverdijevih madrigalov in Schubertov cikel samospevov Lepa mlinarica. Ob letošnjih obletnicah sta na sporedu koncerta, posvečena glasbi Claudia Monteverdija (ob 450. obletnici rojstva) in Georga Philippa Telemanna (ob 250. obletnici smrti). S čembalskimi partitami Johanna Sebastiana Bacha, ki bodo zazvenele na dveh zaporednih večerih, nadaljujejo cikel Bachovih objavljenih zbirk, ki ga je predlani začela Umetnost fuge.

Na letošnjem festivalu bodo nastopili umetniki iz enajstih evropskih držav, Južne Afrike, ZDA in Kanade. Kakor v minulih letih v sklopu festivala prirejajo delavnico za pevce, tokrat z legendarnim nizozemskim basistom Harryjem van der Kampom, in tečaj za kljunasto flavto z Matejo Bajt. Festival, ki ga že enajsto leto oblikuje Domen Marinčič, vsako leto obišče približno 2500 obiskovalcev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del