Quantcast
Radio1_v_zivo


Zbiranje odpadnega papirja je zaključeno
| 9. 6. 2017 8:45
Učenci so zbrali 650 ton odpadnega papirja
Ključne besede:     Učenci    papir    Simbio    Osnovna šola Hudinja    POŠ Socka
 OS HUDINJA
Učenci Osnovne šole Hudinja so že 13. leto zapored osvojili prvo mesto po količini zbranega odpadnega papirja.

V šolskem letu 2016/17 je v tradicionalnem zbiranju odpadnega papirja, ki ga organizirajo v podjetju Simbio, sodelovalo 28 osnovnih šol, 10 podružničnih šol, 4 srednje šole in 7 vrtcev. Vsi sodelujoči so zbrali 650 ton odpadnega papirja, kar je 47 ton več kot prejšnje šolsko leto in kar 103 tone več kot leta 2015. Na prvem mestu po količini zbranega papirja na učenca je med osnovnimi šolami nepremagljiva Osnovna šola Hudinja, kjer so že 13. leto zapored osvojili prvo mesto po količini zbranega odpadnega papirja. Med  podružničnimi osnovnimi šolami pa je zmagala POŠ Socka.


V povprečju je vsak učenec OŠ Hudinja prinesel v šolo 310 kilogramov odpadnega papirja.  Skupaj so tako na tej šoli zbrali 149 ton papirja. Drugo mesto je med osnovnimi šolami pripadlo OŠ Glaziji, kjer je vsak učenec zbral 162 kilogramov papirja, skupaj pa je tako cela šola zbrala 29 ton odpadnega papirja. Na tretje mesto pa se je letos uvrstila OŠ Dobrna, kjer so učenci zbrali 25 ton odpadnega papirja.  


Tudi podružnične OŠ imajo nepremagljive učence. POŠ Socka je tako spet na prvem mestu, in to z 258 kilogrami na učenca in skupaj zbranimi malo manj kot 10 tonami. Za njimi so se letos uspeli uvrstiti Kompolčani z 231 kilogrami na učenca ter skupaj s 5 tonami. Tretje mesto so zasedli učenci POŠ Letuš, kjer je vsak izmed njih prinesel 188 kilogramov papirja, vsi skupaj pa so zbrali 5,8 tone papirja.

 


Glavni cilj sodelovanja s šolami in vrtci na področju zbiranja odpadnega papirja je osveščanje mladih, da je papir dragocena surovina, ki jo je možno večkrat reciklirati, in da z ločenim zbiranjem pripomorejo k ohranjanju naravnih virov, kot so drevesa. S to akcijo v Simbiu spodbujajo mlade, da so aktivni in angažirani in kot taki v svojem okolju delujejo kot ambasadorji dobrih praks. Zato v Simbiu odkupujejo papir od tistih šol in vrtcev, ki se vključijo v akcijo. Papir odkupujejo po enotni ceni, ki znaša 70 evrov.