Quantcast
Radio1_v_zivo


Kranj je dobil sodobne javne sanitarije!
| 6. 6. 2017 11:55
Odprtje kranjskega Mestnega vstraniša pospremilo tudi Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen
Ključne besede:     javno stranišče    mestno vstraniše    Kranj    KVČB
Župan Boštjan Trilar je ključe Mestnega vstraniša simbolično predal Marku Kocjančiču, direktorju Komunale Kranj

V Kranju so odprtje Mestnega vstraniša danes pospremili tudi s strokovno predstavitvijo društva, ki primarno skrbi za izboljšanje kakovosti življenja obolelih za KVČB – med obolelimi je 2,2 milijona Evropejcev, v Sloveniji pa se z boleznijo sooča 7000 obolelih – tudi s pozivi in spodbudami lokalnih skupnosti in organizacij, da uredijo in zagotovijo ustrezna javna stranišča, ki za vse uporabnike (ne le bolnike s KVČB) pomembno vplivajo na kakovost življenja izven udobja lastnih domov. V informiranje in ozaveščanje, tudi z akcijo »Naj javno stranišče« in aplikacijo »Najbližji WC«, bo odslej še bolj vključeno središče Kranja. To je po besedah Boštjana Trilarja, župana MO Kranj, v staro mestno jedro prineslo dolgo pričakovano novost, ki s svojo podobo, predvsem pa imenom zagotovo preseneča. Četudi je notranjost urejena po najnovejših standardih, nas popelje v 19. stoletje, čas Kranjčana Bleiweisa.
Tudi Kranj je danes po dolgem desetletju dobil prve sodobne javne sanitarije, in sicer v starem mestnem jedru, na lokaciji nekdanje Šifrerjeve gostilne (Glavni trg 19). Lokacija je lahko dostopna in namen nekdanjih prostorov je ob najmanjši prilagoditvi omogočal danes odprte funkcionalne prostore. Bližina »kranjske promenade« omogoča, da je Mestno vstraniše lahko dostopno tudi za pristopanje z invalidskim in otroškim vozičkom, objekt pa je prilagojen za uporabo gibalno oviranih oseb, v njem je nameščena tudi previjalna miza. Dobrih 33 m2 ponuja dve ženski, dve moški in eno stranišče za invalide s previjalno mizo za dojenčke, prostor za čistila in servisni prostor. Njegova uporaba je brezplačna, mesečni stroški upravljanja (slabih 4.000 evrov brez DDV) pa bodo po mnenju Marka Kocjančiča, direktorja Komunale Kranj, pokrili stroške materiala in stalno prisotnost čistilke v času odprtja: od nedelje do četrtka med 7.00 in 22.00 ter v petek in soboto med 7.00 in 24.00, v času prireditev v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj pa se bo delovni čas javnih sanitarij prilagodil glede na trajanje prireditve.
 


© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del