Quantcast
Radio1_v_zivo


Mestna knjižnica Kranj praznuje 70. obletnico!
| 6. 6. 2017 6:09
Ob visokem jubileju v tednu od 6. do 10. junija pripravljajo niz dogodkov
Ključne besede:     MKK    Mestna knjižnica Kranj    jubilej    razstava
Mestna knjižnica Kranj, ena najsodobnejših in najlepših slovenskih knjižnic, letos praznuje 70. obletnico obstoja.

Mestna knjižnica Kranj letos praznuje 70. obletnico svojega obstoja. Že desetletja gre za široko odprto kulturno ustanovo, v kateri prispevajo in spodbujajo k izobraževanju ter raziskovanju, h kulturnemu napredku in kakovostnemu življenju. Ob visokem jubileju v tednu od 6. do 10. junija pripravljajo niz dogodkov, s katerimi predstavljajo svojo raznoliko dejavnost.

PROSTOR IN KNJIGE, torek, 6. junij 
Fotografska razstava
V pestrem naboru praznovanja so k sodelovanju pritegnili fotografe Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Na razstavi v pritličju knjižnice bo prikazanih 30 najboljših fotografij, izbranih na natečaju s temo novega slogana knjižnice, to je Hiša razgledov. Knjižnica z razvejano paleto dejavnosti, z izstopajočo zunanjo in notranjo arhitekturo, s številčno zbirko gradiva, z množico obiskovalcev in z dejavnostjo, polno kulturnih asociacij, ponuja zanimiv izziv za kreativno oko izza objektiva. Obenem pa so prav fotografije tiste, ki bodo jubilej knjižnice najbolj slikovito zabeležile za čas pred nami in za zanamce. Razstavo bo odprl župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar. Slavnostna govornika bosta tudi direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun in predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj Vlado Sofronievski. O načrtovanju knjižnice in izvirnih rešitvah, ki jih je razvil za knjižnico, bo spregovoril arhitekt Uroš Birsa.

Razstava knjižnih dragocenosti
Z razstavo v vitrinah želijo predstaviti nekatere izmed najdragocenejših knjig iz naše knjižne zbirke. To je razstava knjižnih dragocenosti oz. bibliofilskih biserov.

Ko pride knjižnična ura
Razstavo z naslovom Ko pride knjižnična ura je zasnoval bibliotekar Lucijan Adam. Razstava se nahaja v drugem nadstropju knjižnice. Pred 110 leti je bila iz društvene ustanovljena Javna ljudska knjižnica Narodne čitalnice v Kranju. Knjižnica je bila na voljo vsem ljudem, ne glede na spol in družbeni položaj. Druga svetovna vojna je ustavila njen razvoj. Po drugi svetovni vojni se je razvila moderna knjižnica – Osrednja knjižnica Kranj.

Odprtje razstav bo v torek, 6. 6., ob 18.00 uri v pritličju.

 

DOMIŠLJIJA IN GLASBA, sreda, 7. junij

Sreda bo dan, namenjen domišljiji in glasbi. Otroci si bodo ob 10. uri ogledali kamišibaj, japonski način pripovedovanja pravljic s pomočjo ilustracij, ki jih pripovedovalec ob pripovedovanju prikazuje občinstvu. Ob 11.30  bodo otroci poslušali pravljico v angleškem jeziku z naslovom A very hungry Caterpillar. Skupaj z otroki bomo na zabaven način spoznali razvoj od jajčeca do metulja in se naučili nekaj angleških besed. Po pravljici bomo imeli ustvarjalno delavnico, kjer si bodo otroci lahko izdelali bubo, gosenico in metulja.
V popoldanskem času, ob
17. uri, bodo otroci poslušali pravljice iz babičine skrinje Berte Golob, pisateljice in pesnice, ki je bila pred več kot 40-imi leti vodja Pionirskega oddelka v takratni Osrednji knjižnici občine Kranj.
Ob
17.30 bo delavnica z bosonogo jogo, ki je vodena vadba, oblikovana za predšolske otroke skupaj s starši. Otroci se skozi pravljico spoznavajo s svojim telesom, naučijo se osnovnih drž joge in preprostih dihalnih tehnik ter se ob tem zabavajo. V večernih urah, ob 19.30, bo pripovedovalski večer za odrasle z glasbeno spremljavo in naslovom Kako je na onem svetu.

Tuba-evfonij, ansambel Glasbene šole Kranj, bo občinstvu ob 18.00 predstavil zven tube in evfonija. Predstavili se bodo tudi harmonikarji Glasbene šole Kranj pod vodstvom Dejana Maleša.
Ljubitelji rock glasbe bodo od 18.30 naprej uživali v rock koncertu The Six Saints Gimnazije Kranj.

 

KNJIŽNICA GIBALO NAPREDKA, četrtek, 8. junij 
OpenLab ponuja mladim okolje za razvoj znanj in pridobivanje izkušenj z brezplačnimi tedenskimi delavnicami s področja pametnega prostora, aplikacij in multimedije. S sodelovanjem in lastnimi projekti je tako kot Mestna knjižnica Kranj, gibalo napredka. Predstavili bodo virtualni studio in 3D-Tisk.

Virtualni studio
Obiskovalci se bodo lahko v mladinski sobi od 11. ure dalje prelevili v televizijske osebnosti ali filmske zvezde. S pomočjo tehnologije virtualnega studia bodo lahko pred zelenim ozadjem sebe v trenutku preselili iz virtualnega studia na vrh visoke gore ali zapuščenega otoka. Lahko pa se bodo preizkusili tudi v čisto pravi napovedi vremena. 

3D-Tisk
3D-tisk je s široko možnostjo uporabe in hitrejšo izdelavo sprožil pravo revolucijo. Od 11. ure dalje bo 3D- tiskalnik opravljal svoje delo v dvorani, ob 13. in ob 18. uri pa se bodo obiskovalci lahko naučili osnov 3D­-­modeliranja in zakonitosti 3D­-tiska.

V računalniški učilnici bo od 17. ure dalje na voljo računalniška igra z naslovom Sprehod Modrega psa. Skupaj z Modrim psom boste odkrivali kranjsko knjižnico in mesto Kranj na povsem drugačen način.

 

PRAZNOVANJE, sobota, 10. junij 
Visok jubilej bodo končali s praznovanjem v soboto. Na Gregorčičevi ulici pred knjižnico bodo že od 10. ure naprej v kulturno-umetniškem programu slovesnosti nastopile folklorne, glasbene in plesne skupine ter kulturna društva občin krajevnih knjižnic iz Cerkelj na Gorenjskem, Jezerskega, Nakla, Preddvora in Šenčurja.

Iz občine Preddvor bo ob 10.00 nastopilo Folklorno društvo Preddvor. Plesali bodo Splet gorenjskih plesov. Občina Jezersko se bo ob 10.15 predstavila s tradicionalno dejavnostjo Jezerjanov – predelavo volne iz njihove avtohtone jezersko–solčavske ovce. Iz občine Naklo bo ob 10.30 nastopil ženski pevski zbor Dupljanke. Likovno društvo Naklo in Turistično društvo Naklo bosta predstavila dr. Gregorja Voglarja - Gregoriusa Carbonariusa de Bisenega, osebnega zdravnika carja Petra Velikega, ki je podaril denar za vodovod. Izvedeli boste veliko zanimivosti, povezanih z zgodovino Nakla, ter drugih zanimivosti, naravnih in turističnih točk občine Naklo. Alojzija Murn, predsednica Likovnega društva Naklo, bo predstavila tudi naklansko potico, ki jo bo pripravil Biotehniški center Naklo. Iz občine Šenčur bodo ob 11.00 učenci 1. razreda podružnične šole Olševek pod vodstvom mentorice Monike Čufer izvedli točko Ples v dežju. Otroška folklorna skupina Knofki, pod vodstvom mentoric Alenke Kern in Janje Jagodic, bo izvedla dva plesa, in sicer Lisička in Jaz pa pojdem na Gorenjsko. Nastopil bo tudi Mešani mladinski pevski zbor Sidro. Učenka 9. razreda Osnovne šole Šenčur, Manca Gostan Zevnik, bo recitirala nekaj svojih pesmi o značilnostih domačega kraja. Iz občine Cerklje na Gorenjskem bo ob 11.30 nastopil Šenturški oktet.

Vse obiskovalce Knjižnice Globus vabijo, da v času praznovanja jubileja bele mize v 2. nadstropju knjižnice napolnijo s svojimi najljubšimi knjigami.

Organizirali so nagradno igro na družabnem omrežju Instagram. Vabijo vse, da do vključno 10. junija sodelujejo z motivi stavbe knjižnice Globus, njenih notranjih prostorov, utrinkov s prireditev ali vsakdanjih obiskov knjižnice v Kranju. Med sodelujočimi bodo izbrali sedem zmagovalnih fotografij.

Pripravili so tudi posebno vodenje po knjižnici, sprehod po njenih najprivlačnejših kotičkih, tudi tistih, ki so dnevnim obiskovalcem knjižnice skriti in nedosegljivi.
7. 8., in 9. 6., ob 10.00 in 18.00, pritličje

V tednu med 5. in 10. junijem bodo vsem, ki v letu 2017 dopolnijo 70 let, podarili enoletno članarino Mestne knjižnice Kranj.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del